Střílels? Nečekej, že média pomlčí, ví exšéf Telecomu

Tomáš Fránek
26. 4. 2010 12:35
Případ střelby Gabriela Berdára řešil Ústavní soud kvůli požadavku na omluvu
Plénum Ústavního soudu zasedá v Brně
Plénum Ústavního soudu zasedá v Brně | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Média mají obrovskou moc, ale jsou nezodpovědná, udělala ze střílejícího špičkového manažera zločince dřív, než se celý případ vyšetřil.

S touto stížností se na Ústavní soud obrátil exšéf Českého Telecomu a v minulosti jeden z nejvýše postavených manažerů v Česku Gabriel Berdár. Chtěl, aby se mu televize Nova omluvila za několik let starý případ, při kterém Berdár střílel po autě s lidmi, které omylem považoval za útočníky.

Berdára skutečně někdo napadl a tyčí ho zranil na hlavě.

Střelba mířila na špatný cíl

Berdár ale po útoku podle policie osmkrát vystřelil legálně drženou zbraní po vozidle, které potkal a jehož osádku - Vladimíra Račka a Stanislava Stěhuleho - mylně považoval za útočníky. Berdárovo stíhání bylo nakonec zastaveno.

Berdár se začal soudit o to, aby televize Nova, která se případu věnovala, zveřejnila po ukončení stíhání omluvu v hlavním vysílacím čase a aby uvedla, že Berdár je nevinný. Manažer navíc chtěl vysoudit 3 miliony korun odškodnění.

Soudy včetně Nejvyššího ale žalobě nevyhověly, rozhodly, že se televize omlouvat nemusí a Berdár peníze nedostane. "Reportáže odvysílané bezprostředně po události informovaly pravdivě o jejím průběhu podle stádia jejího šetření," rozhodli soudci.

Podle soudů mělo ve zpravodajství pravdivý podklad i to, že Berdár byl označovaný za muže, za kterým stojí tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross.

Berdár se ale ještě celý případ pokusil zvrátit ústavní stížností. V ní uvedl, že došlo k ovlivnění veřejného mínění v jeho neprospěch. "Od začátku s ním bylo zacházeno jako s pachatelem. Na základě informací z médií se o celou kauzu začala zajímat i nejvyšší státní zástupkyně a jiné státní orgány," uvedla Berdárova právní zástupkyně ve stížnosti.

Podle Berdára mají média obrovskou moc, tomu ale neodpovídá jejich zodpovědnost, svoboda slova nemůže být bezbřehá. "V poslední době je zvykem zobecňovat svobodu slova a podřazovat pod ni vše, tedy i senzace v bulvárních plátcích, přičemž pojem "novinářská zkratka" v pojetí soudní praxe v podstatě představuje možnost zkreslovat skutečnosti dle vlastní libovůle," uvedl exšéf Telecomu ve stížnosti.

Grossův muž u telefonů

Senát Ústavního soudu vedený soudkyní Dagmar Lastoveckou ale Berdárovu stížnost odmítl s tím, že nedošlo k porušení jeho práva na ochranu soukromí.

"Soudy svá rozhodnutí řádně a srozumitelně odůvodnily, takže v nich Ústavní soud neshledal pochybení, které by mělo za následek porušení ústavně zaručených práv," rozhodli ústavní soudci.

Berdár byl šéfem Českého Telecomu dva roky, odešel z něj poté, co firmu převzala společnost O2.

Berdár se v době ředitelování mnohokrát dostal do sporů s tehdejším ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem.

Averzi obou mužů ilustruje například to, že Berdár se vzdal nominace v anketě o osobnost české a slovenské informatiky roku poté, co se dozvěděl, že je nominován také Mlynář.

 

Právě se děje

Další zprávy