Nemoc a úklid chodníků: Odtažené auto dva roky neviděla

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 4. 2010 8:26
Soud se zastal ženy, které kvůli nemoci nepřeparkovala auto
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Scény, které se každoročně opakují - odtahová parkoviště se během sezónních úklidů ulic plní auty, jejichž řidič zapomněli auto včas odvést.

Soud teď ale jasně řekl: pokud jste nemohli přeparkovat kvůli nemoci, zákon vás chrání, což znamená, že nemusíte platit, a nikdo vám nemá právo auto zadržovat.

Nejvyšší soud tak ukončil vleklý spor, ve kterém se majitelka auta z Prahy domáhala vydání svého vozu, protože jednoznačně doložila, že v době, kdy na chodníku stála přechodná značka o zákazu parkování, byla nemocná a nemohla příkaz splnit.

Technická správa komunikací její požadavek uznala. Žena nemusela platit odtah ani parkování během nemoci. Na toto potvrzení ovšem čekala dva měsíce a na odtahovém parkovišti po ní chtěli za tuto dobu parkové, což je suma v řádu mnoha tisíc korun.

Soud: Nemoc omlouvá

Žena odmítla zaplatit, auto nedostala, a proto se obrátila na soud s žalobou na odtahovou službu, která provozuje i parkoviště.

Žena u soudu uspěla. Vůz odjel ze záchytného parkoviště po skoro dvou letech.

Do případu se pak vložil i Nejvyšší soud s tím, že na majitele auta, který prokáže, že měl závažné důvody, proč neuposlechl dopravní značku o zákazu zastavení, se hledí, jako kdyby žádnou škodu nezpůsobil.

"Protože však prokázala, že jí včasné odstranění vozidla znemožnily závažné důvody, tedy prokázala existenci liberačního důvodu, odpovědnosti za škodu se zprostila (tj. odpovědnost za škodu jí vůbec nevznikla) a povinnost hradit náklady spojené s odstraněním vozidla vznikla Technické správě komunikací hlavního města Prahy," stojí v rozsudku Nejvyššího soudu.

Nejvyšší soud jednoznačně konstatoval, že odtahová služba neměla právo auto zadržovat.

"Lze uzavřít, že žalované zadržovací právo k vozidlu žalobkyně nevzniklo, neboť v době zadržení neměla pohledávku z titulu odstranění vozidla vůči původní žalobkyni, nýbrž vůči jinému subjektu," řekl senát Nejvyššího soudu pod vedením soudkyně Blanky Moudré.

 

Právě se děje

Další zprávy