Velké nemocnice neměly léky, firmy platí 113 milionů

Tomáš Fránek
31. 3. 2010 17:00
Firmy dostaly pokutu od antimonopolního úřadu. Přerušily dodávky do některých nemocnic

Brno - Největší obchodníci s léky v Česku se musí definitivně smířit s tím, že platí pokuta ve výši 113 milionů korun.

Firmy dostaly vysokou pokutu za to, že přestaly dodávat léky do velkých nemocnic.

Společnosti Alliance UniChem CZ, Gehe Pharma Praha, Pharmos a Phoenix se společně domluvily na přerušení dodávek léků do tří nejzadluženějších fakultních nemocnic.

Velké nemocnice bez léků

Bez dodávek léků zůstaly na několik dní pražská Bulovka, Thomayerova nemocnice a brněnská nemocnice U svaté Anny, které distributorům dlužily v té době asi 400 milionů korun.

Firmy přitom zastavení dodávek oznámily na společné tiskové konferenci.

Velkoobchodníci s léky se bránili tím, že pokuty jsou příliš vysoké. Právník firmy Alliance Healthcare už navíc loni soudu naznačil, že správní řízení s velkodistributory antimonopolní úřad zahájil na objednávku tehdy vládní ČSSD.

"Nelze se ubránit dojmu, že stát v této kauze potrestal velkodistributory, protože poukázali na to, že stát musí řešit zadluženost nemocnic," uvedl advokát.

Stížnost zamítnuta

Mluvčí Nejvyššího správního soudu František Emmert uvedl, že soud dnes zamítl stížnost firem.

"Tím definitivně potvrdil rozhodnutí předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, který firmám za narušení hospodářské soutěže na trhu velkoobchodní distribuce léčiv do lékáren uložil pokuty v celkové výši 113 064 000 korun," uvedl Emmert.

Nejvyšší pokutu - 53,736 milionu korun - dostala firma Phoenix Lékárenský velkoobchod. Pharmos dostal pokutu 18,638 milionu, Gehe 16,831 milionu a Alliance Healthcare (dříve Alliance UniChem CZ) 23,859 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy