Slávu zhatil podvod, Bauera a OH viděl jen v televizi

Sabina Slonková
28. 2. 2010 19:50
Unikátní soud reprezentanta Petra Nováka kvůli dopingu dospěl po 7 letech do finále
Česká radost ze štafety aneb Bronzoví medailisté z OH 2010. Při slavnostním ceremoniálu (zleva doprava) Martin Koukal, Jiří Magál, Lukáš Bauer a Martin Jakš.
Česká radost ze štafety aneb Bronzoví medailisté z OH 2010. Při slavnostním ceremoniálu (zleva doprava) Martin Koukal, Jiří Magál, Lukáš Bauer a Martin Jakš. | Foto: Reuters

Praha - Kdyby se vše vyvíjelo podle plánů, mohl být klidně členem české čtveřice, která na olympiádě ve Vancouveru po bezmála čtvrtstoletí získala senzační bronz v běžecké štafetě.

Namísto toho ve chvílích, kdy reprezentační kolegové prožívali nečekaný olympijský úspěch, doma v tichosti uzavíral příběh, který jednou provždy změnil jeho sportovní osud.

Reprezentační lyžař Petr Novák svůj boj s nálepkou "Doping" vedl sedm let. Nyní jeho ojedinělý soudní spor, který vedl s firmou nabízející výživové preparáty, konečně dospěl do finále. Talentovaný lyžař dostal odškodnění za to, že měl právě kvůli výživovým preparátům, která firma nabízela, pozitivní dopingový nález.

Ačkoli příběh končí satisfakcí, dopad na Novákovu kariéru to už těžko zmírní.

Sportovec musel po dvouletém dopingovém trestu začínat v podstatě znovu od začátku, byl vyřazen z juniorského národního týmu, přišel o angažmá v Dukle.

Dokázal se přesto vrátit, je opět v reprezentaci. Nominace na olympiádu ve Vancouveru mu unikla jen těsně.

Soud: Vinu nese výrobce

Někdejší nejlepší junior v běhu na lyžích ztratil čtyři roky poté, co v roce 2002 testy odhalily v jeho těle zakázané látky.

Ze sportu:
Autor fotografie: Reuters

Ze sportu:

Sportovec doping odmítal a trval na tom, že jediná cesta, jak se mohly anabolické steroidy do jeho těla dostat, byla doplňková výživa pořízená od české firmy Aminostar.

A soud mu dal po letech vleklého procesu za pravdu. Novák vyhrál i odvolání a čekalo se jen na vynesení verdiktu o výši odškodnění. Firma Aminostar, která mezitím změnila majitele, nakonec nabídla mimosoudní vyrovnání.

"Nabídka byla na obě strany přijatelná, takže jsem se rozhodl nečekat na to, až odškodnění určí soud. To by mohlo být ještě na dlouho," potvrdil nyní sportovec.

Jde o výjimku, potvrzují komisaři

Obhajoba přistižených sportovců, že se jim zakázané látky dostaly do těla přes doplňkovou výživu, je poměrně rozšířená. Lyžař Novák je ale v Česku jediný, kdo to dokázal doložit.

Na vlastní náklady nechal otestovat ještě originálně zabalené preparáty a akreditované laboratoře v tuzemsku i zahraničí potvrdily přítomnost anabolik.

"Jde skutečně o výjimečný případ. Nevím o tom, že by tu byl ještě nějaký další, který by skončil takovým výsledkem," uvedl šéf antidopingového výboru Jan Chlumský.

Anabolické steroidy objevila později v potravinovém doplňku od firmy Aminostar i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Firma pak šarži stáhla z trhu.

Dopad na kariéru? Jednoznačný

Výše odškodnění pro lyžaře Petra Nováka zůstává tajná.

Neprozradil ji ani on, ani zástupci firmy Aminostar s argumentem, že taková je dohoda. "Nebudeme se k tomu vyjadřovat," uvedl ředitel společnosti Gejza Valent.

Sám Novák říká, že dopad celého případu na jeho kariéru je nepochybný. "Ovlivnilo to celý můj sportovní život. Měl jsem dvouletou pauzu a pomalu se teď dostávám výš a výš. Jsem rád, že je to celé za mnou," říká Novák.

Lyžař usiloval o nominaci na olympiádu, ta mu ale těsně unikla. "Byl na hranici nominace. Dalo by se spekulovat, že nebýt toho, co se stalo, mohl se na ni dostat," uznává i dopingový odborník Chlumský.

Přes hubu

Reprezentační trenér Miroslav Petrásek to řekl před časem v Mf Dnes jasně: "Dostal přes hubu v nejtěžším období přechodu mezi dospělé lyžaře, v době zvyšování tréninkových dávek."

Trenérův bratr a sám bývalý reprezentant Martin Petrásek dodává, že Novák ztratil hlavně klid na přípravu.

"Muselo ho to výkonnostně omezit, je to rozhodně strašně nepříjemné. Zpátky se dokázal dostat díky rodičům."

Firma: Vinu nese někdo třetí

Společnost Aminostar po celou dobu procesu vinu odmítala. Její bývalý majitel Josef Bukvic, který inkriminované přípravky vyrobil, uvedl, že zodpovědnost nese dodavatel surovin.

"Všichni výrobci doplňkové výživy musí suroviny nakoupit a podle receptů pak vytvoří výrobek. Takže musíte věřit dodavateli suroviny. Ten musí doložit atesty, že je výrobek zdravotně nezávadný, co se týče biologických rozborů a těžkých kovů. Ale je fakt, že nikdo nedělá rozbory na anabolické látky, protože to je velmi drahé," uvedl před časem Bukvic.

Nový majitel Aminostaru se nakonec rozhodl s Novákem vyrovnat mimosoudně, ačkoli tvrdí, že firma vinu nenese.

Daný preparát podle ředitele společnosti Gejzy Valenta vyrobil přímo Bukvic na živnostenský list a nikoli firma, která na to tehdy ještě neměla licenci.

"Krok ve směru k Petru Novákovi považujeme za korektní, protože sportovci jsou našimi partnery a zákazníky. Současně je ale třeba důrazně říci, že jsme nebyli a nejsme výrobcem sporného výrobku. Nyní zvažujeme právní kroky, které by i nám nahradily způsobenou škodu," prohlásil Gejza Valent, sám někdejší vrcholový sportovec, reprezentant v hodu diskem.

Přidáme anabolika, utržíme víc

Soudní verdikt nejenže Nováka očistil, současně ovšem potvrdil i to, co zatím věděl jen úzký okruh zasvěcených: Legálně dostupné výrobky takzvané doplňkové výživy, které si může v obchodě koupit kdokoli, obsahují zakázané látky včetně anabolických steroidů.

Dopingoví komisaři a překupníci anabolik odhadují, že kontaminováno je deset až dvacet procent všech podpůrných prostředků na trhu.

"Výrobci do doplňků přidávají anabolika, aby zvýšili jejich účinek," prohlásil před lety prrofesor Luboslav Stárka z endokrinologického ústavu.

Firmy se tak snaží povzbudit poptávku po takových "účinných" značkách.

 

Právě se děje

Další zprávy