Zaplatí stát za chybu poslanců miliardy? Rozhodne soud

Tomáš Fránek
24. 2. 2010 18:35
Soud ve čtvrtek rozhodne spor o chybu v zákoně o sociálním pojištění

Brno - Už zítra bude jasné, zda stát za chybu v zákonu o sociálním pojištění zaplatí firmám a úřadům desítky miliard korun ze státního rozpočtu.

Nejvyšší správní soud totiž neveřejně projedná a pak vyhlásí svůj verdikt v precedenčním sporu mezi firmou Ježek Software, která zatím úspěšně zažalovala stát, a Českou správou sociálního zabezpečení. Po rozhodnutí soudu tak bude jasné, zda stát bude muset platit miliardy firmám a úřadům za chybu v zákoně.

"Soud rozhodne ve věci žalobce Ježek Software proti žalované České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) ve čtvrtek. Jednání bude neveřejné. Po zveřejnění rozhodnutí na úřední desce soudu bude zpřístupněno plné znění odůvodnění," uvedl mluvčí soudu František Emmert.

Chybka se vloudila

Podstata sporu, který může kvůli chybě poslanců z peněz státu vzít desítky miliard, je jednoduchá: ze zákona, který určuje, jak velké pojistné mají firmy platit za své zaměstnance, vypadla v květnu 2006 při schvalování zákoníku práce důležitá věta o vyměřovacím základu, ze kterého se pojištění vypočítává.

Pojistné nebylo z čeho vyměřovat, a to až půl roku. Chyba v zákoně platila od ledna 2007 do července 2007, kdy ji opravili poslanci. Stát neměl půl roku žádný zákonný podklad pro to, aby mohl sociální pojištění vybírat.

Chyby využila před několika měsíci společnost Ježek Software a stát zažalovala. Krajský soud v Ústí nad Labem firmě vyhověl a rozhodl, že pokud není v zákonu jasně řečeno, z jakého vyměřovacího základu mají firmy za své zaměstnance sociální pojištění platit, pak stát nemůže po firmách žádné pojistné chtít.

Po rozsudku už po státu začaly požadovat zpět vyplacení pojistného jak firmy, tak také úřady, včetně těch krajských. O vrácení peněz tak stát už požádalo téměř 7000 firem, které chtějí vrátit na 17 miliard korun.

O peníze zpět ze státní kasy žádají také města nebo kraje. Děčínská radnice zažádala o navrácení více než 14 milionů korun. Stejně chce postupovat i město Cheb, ale i Krajský úřad Karlovarského kraje nebo vedení Pardubic.

Vrátíme? Vybereme zpět

Další firmy nebo úřady avizovaly, že o peníze zpět požádají hned, jak rozhodne Nejvyšší správní soud. Celkem by se tak částka mohla vyšplhat až na sto miliard korun.

Politici už ale několikrát uvedli, že i v případě rozhodnutí soudu v neprospěch státu si státní kasa vrácené peníze na pojistném od firem vybere zpět. Například tak, že na určitý čas zvedne sociální pojištění na dvojnásobek.

"V žádném případě by na to ale nedoplatily ty firmy, které o vrácení pojistného nežádaly," uvedl například v Hospodářských novinách ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

Podobně mluví i zástupci ODS a sociální demokracie. "Pokud by chyběly prostředky vybrané z pojistného firem, tak by se musely zase doplnit z pojistného firem. Stát někde ty peníze vzít musí. To nebyly peníze, které někde zmizely, to byly peníze, které byly vyplaceny v podobě důchodů, nemocenské nebo mateřské," uvedl místopředseda ODS Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy