Vítězství rybářů. Stát musí platit vše, co uloví vydry

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 2. 2010 9:15
Ve sporu rybářství s úřady se rybářů zastal Nejvyšší soud

Praha - Už nyní platí kraje rybářům ročně milionové náhrady za ryby, které uloví zákonem chráněné vydry. Částka se může razantně zvýšit. Na stranu rybářů se totiž postavil Nejvyšší soud.

Ten posuzoval letitý spor jihočeských rybářů s ministerstvem financí. Rybáři chtěli po státu peníze za všechny ryby, které vydry zabijí. Stát chtěl ale zaplatit pouze ušlý zisk za ty ryby, které rybáři kvůli vydrám neulovili.

Podle soudu ale rybáři mají povinnost se o vody starat a ryby do nich doplňovat. To, že ryb uloví stejně nebo prodají stejně povolenek, není důvodem, aby o peníze přišli.

"V posuzovaném případě není pochyb o tom, že v předmětném období zkonzumovala vydra říční určité množství ryb, o něž se snížila obsádka vodních toků, k nimž vykonává žalobce rybářské právo včetně toho, že je na své náklady zarybňuje," uvedl předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Vojtek.

Přesnou částku teď určí okresní soud v Jindřichově Hradci, kam případ putuje.

Daleko větším problémem než vydry jsou pro rybáře, zvlášť v posledních letech, kormoráni. I na škody, které způsobí tito vodní predátoři, by verdikt soudu mohl mít vliv.

Vydry škodí méně, nahradili je kormoráni

Škody, které způsobují vydry, v posledních letech výrazně klesají. V roce 2008 žádali rybáři na škodách přes tři miliony korun, zatímco v roce 2007 to bylo šest a půl milionu.

Rybník Rožmberk
Rybník Rožmberk | Foto: Simona Holecová

Podle průzkumu mezi rybáři, který v prosinci zveřejnil časopis Ochrana přírody, se ale celkově problém se škodami od vodních dravců (vyder, kormoránů nebo volavek) rok od roku zhoršuje. Myslí si to osmdesát procent rybářů.

"Téměř všichni dotázaní se přitom shodovali, že důvodem této situace jsou neakceptovatelně vysoké stavy rybožravých predátorů, kteří již dávno nesplňují kritérium ohrožených živočichů, a proto je nezbytné přistoupit k jejich regulacím," popisují názory rybářů autoři průzkumu Markéta Václavíková a Vlastimil Kostkan.

Stát v rámci ochrany životního prostředí vyplácí chovatelům náhrady i za škody, které způsobí další chráněná zvířata - bobr evropský, rys ostrovid, medvěd hnědý, los evropský a vlk.

 

Právě se děje

Další zprávy