Soud zrušil Dělnickou stranu. Chtěla rozvrátit stát

Veronika Lehovcová Suchá Jan Němec (redaktor) Veronika Lehovcová Suchá, Jan Němec (redaktor)
17. 2. 2010 12:19
Nejvyšší správní soud vyhověl návrhu vlády na zrušení strany
Foto: Jan Langer

Rozhodnutí soudu: ----------------- * Dělnická strana měla v plánu změnit demokratický systém v zemi, proto je pro něj ohrožením * Dělnická strana je xenofobní, šovinistická, populická a homofobní * Projevy představitelů strany vyvolávají rasitickou a jinou nesnášenlivost * Strana v programu a symbolech navazuje na nacistické Německo * Strana je propojena s extrémními nezákonnými pravicovámi organizacemi jako je Národní odpor

Praha - V České republice byla poprvé zrušena politická strana. Nejvyšší správní soud zrušil extrémně pravicovou Dělnickou stranu. Vyhověl tak návrhu vlády.

"Politická strana Dělnická strana se zrušuje," oznámil dlouho očekávaný verdikt předseda senátu Vojtěch Šimíček.

Vláda a ministerstvo vnitra napodruhé soud přesvědčily, že Dělnická strana je protiprávní. U několika desítek příznivců teď už zakázané Dělnické strany v soudní síni to vzbudilo údiv.

Nejvyšší správní soud uznal podle odůvodnění klíčové argumenty vlády. Tím nejdůležitějším je, že strana má v úmyslu změnit stávající demokratický systém. "Znamená tak přímé ohrožení demokracie u nás. Strana chce nahradit stávající Systém nacionálně socialistickým totalitním režimem," domnívá se soud.

Soud podrobně zkoumal program i oficiální projevy významných členů strany, které lze straně přičíst.

"Vrcholní představitelé strany ve svých projevech přisuzují negativní charakteristiky etnickým a dalším skupinám  - Romům, Vietnamcům, homosexuálům. Ti mají být zodpovědní za problémy v "našem krásném světě"," upozornil soud, podle kterého projevy vyvolávají ve společnosti nesnášenlivost.

Zástupci Dělnické strany se rozhodli podat proti rozhodnutí stížnost k Ústavnímu soudu, ta ale nemá odkladný účinek. Předseda strany Tomáš Vandas uvedl, že se chce zúčastnit nadcházejích voleb do sněmovny. Zatím ale neví s jakou stranou.

Dělnická strana navazuje na hitlerovské Německo

Soud našel v programu i symbolech Dělnické strany paralely s politikou nacistického Německa.

Jako příklad posloužila evidence národnosti obyvatel, kterou má Dělnická strana v programu a která podle soudu připomíná povinnosti zavedené Norimberskými rasovými zákony. Soud neuvěřil, že by taková evidence byla jen dobrovolná. "Tomu nenasvědčuje plánovaná změna ústavy, která by spojovala s českou národností určitá práva," domnívá se soud.

Stejně jako nacistické Německo by Dělnická strana chtěla postavit mimo zákon homosexuální vztahy. "Dělnická strana je xenofobní, šovinistická, populická a homofobní," uzavřel Šimíček.

Pecina: Ještě není vyhráno

Vládě se podařilo prokázat i propojení strany s extrémními nelegálními organizace typu Národní odpor. "Dělnické straně se podařilo sjednotit velkou část extrémní pravice," domnívá se soud.

Rozsudek v přímém přenosu přenáší televize a jeho plné znění soud zveřejnil na svých stránkách.

Ministr vnitra Martin Pecina, jehož úřad zrušení strany navrhl, výsledek soudu ocenil a poděkoval právníkům i policistům, kteří u soudu svědčili.

"Jde o malý krůček v boji proti extremismu, nemůžeme si v tomto okamžiku myslet, že je vše za námi, s extremismem musí demokratický režim bojovat stále. Nikdy nebudeme na konci toho našeho úsilí a jsem přesvědčen, že právě tento krok je krokem velmi důležitým v tomto boji na této naší cestě."

Vláda před rokem neuspěla  

Poprvé se o rozpuštění strany pokusil loni v březnu tehdejší ministr vnitra Ivan Langer. U soudu ale vnitro utrpělo debakl. Senát totiž vládní návrh zamítl s tím, že vláda nepředložila žádné konkrétní důkazy pro zrušení strany.

Právě na první verdikt se odvolávala Dělnická strana s tím, že soud už nemá rozhodovat o věci, kde se už jednou vyjádřil. To ale senát odmítl. "Strana by takovým rozhodnutím dostala jakýsi věčný glejt o nerozpustitelnosti. To není možné, rozhodnutí soudu musí být aktuální" uvedl Šimíček.

Soud také určil likvidátora partaje. Bude jím brněnský advokát Radoslav Janeček.

Materiál, který vláda soudu předložila, odkazoval na konkrétní články z webu Dělnické strany či organizace Národní odpor, nechyběly ani znalecké posudky odborníků na extremismus. Na desítkách konkrétních akcí právníci najatí vládou v čele s advokátem Tomášem Sokolem dokumentovali, jak je Dělnická strana propojena s neonacistickými organizacemi, které v Česku působí.

Konkrétně vyjmenovaly na tři desítky společných akcí - mezi nimi i pochody litvínovským sídlištěm Janov či prvomájové akce. Zaznamenány jsou i citace z vystoupení členů dělnické strany na těchto shromážděních.

 

Právě se děje

Další zprávy