Krejčí čekají žně, tisíce advokátů musí navléct talár

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
9. 2. 2010 6:10
Pro nošení talárů se vyslovil i Ústavní soud, komora už vybrala design
Na talárech advokátů bude určitě modrá barva. Fialovou mají vyhrazenou soudci, vínovou státní zástupci.
Na talárech advokátů bude určitě modrá barva. Fialovou mají vyhrazenou soudci, vínovou státní zástupci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká advokátní komora už ví, jak budou vypadat taláry, které budou advokáti nosit k některým soudním jednáním.

Přesnou podobu zatím nechce komora prozradit, jisté je jen to, že taláry budou laděny do modra. "Máme za sebou poptávkové řízení, ze kterého vyšel design. Podobu taláru si dáme patentovat, aby byla chráněná," uvedla mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková. "Nejdříve taláry ukážeme advokátům a pak i veřejnosti."

Komora teď uspořádá výběrové řízení na krejčovskou firmu, která taláry ušije. Firma bude mít jistých na deset tisíc zákazníků - advokátů a advokátních koncipientů. Cena taláru není známá, ale podle slovenského vzoru, by mohl stát tři až čtyři tisíce korun.

"Chceme pomoci s prodejem například přes internet, aby advokáti nemuseli pro talár do Prahy," dodává mluvčí.

Advokáti budou muset nosit speciální úbor jako obhájci v trestních věcech a u jednáních u nejvyšších soudních instancí - Ústavního, Nejvyššího či Nejvyššího správního soudu.

Talárům pro advokáty už nestojí v cestě nic. Zelenou jim dal po parlamentu i Ústavní soud. Odmítl stížnost olomouckého advokáta, který povinnost nosit talár považuje za zásah do svých práv.

Soud: Taláry advokátům prospějí

Taláry v minulosti

  • Čeští advokáti už v minulosti jednou taláry oblékali, a to téměř celou první polovinu minulého století.
  • Nošení advokátského úředního roucha (taláru) bylo upraveno nařízením ministeria práv ze dne 17. 6. 1904.
  • Po roce 1948 byly taláry v rámci zlidovění soudnictví a likvidace soukromé advokacie zrušeny.
  • Podle předsedy České advokátní komory Vladimíra Jirouska: "...zjevně v návaznosti na programovou společenskou degradaci role a postavení advokáta."

Podle senátu Ústavního soudu mohou taláry advokátům pomoci, aby svou práci dělali lépe.

"Maje pak tuto uniformu či dres na sobě, každý její nositel spíše pocítí význam okamžiku, pro který si talár oblékl, a své úlohy při něm, jakož i cti profese, k níž přísluší a kterou reprezentuje. Tím spíše se pak své role chopí s plným nasazením a bude ji vykonávat skutečně tak, jak to podle svého nejlepšího vědomí pokládá za prospěšné," domnívají se soudci.

Advokát si stěžoval, že mu nošení taláru připomíná nesmyslnou uniformutu období komunismu. Soudci ale opáčili, že to byli právě komunisté, kteří advokáty z taláru povinně svlékli. "Opětovné zavedení taláru advokátů může být též správným krokem pro zvýšení reprezentativnosti procesu, kterou tento pozbyl zejména tzv. "zlidověním" soudnictví, v jehož rámci byl mimo jiné talár advokátům odňat," dodali soudci Ústavního soudu.

Britští soudci odkládají paruky

Opačný problém než advokáti v Česku nyní řeší soudci v Británii. Část z nich nyní odložila staré taláry a tradiční objemné paruky.

Moderní taláry bez pokrývky hlavy nosí soudci, kteří soudí civilní a obchodní spory. Nové střihy talárů už v Británii vyvolaly posměšky. Podle bulvárního deníku Daily Mail v nich soudci vypadají jako členové posádky vesmírné lodi Enterprise ze sci-fi seriálu Star Trek.

Paruky už budou povinné jen v trestních věcech. Britští trestní soudci se jich nechtějí vzdát i kvůli bezpečnosti. Bez paruky je totiž na ulici málokdo pozná. 

 

Právě se děje

Další zprávy