Mladí komunisté vyhráli u soudu. Mohou dál fungovat

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
27. 1. 2010 10:35
Městský soud v Praze vyhověl žalobě proti zrušení KSM

Praha - Komunistický svaz mládeže může dál fungovat pod svým názvem i se svými stanovami.

Městský soud v Praze vyhověl žalobě mladých komunistů proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které svaz v roce 2006 zakázalo.

Původně soud kvůli výzvám KSM ke znárodňování zákaz potvrdil. Nejvyšší správní soud se ale loni v létě mladých komunistů zastal.

Komunistický svaz mládeže je ve svých plánech radikálnější než mateřská Komunistická strana Čech a Moravy.

"KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským (...)," stálo ještě před časem ve stanovách.

To už je mírnější verze, kterou mladí komunisté vymysleli po prvních námitkách úřadu. Původně místo formulace "stojí na straně úsilí" bylo slovo "usiluje". 

Původně městskému soudu výzvy ke znárodňování ke zrušení svazu stačily, pod tlakem Nejvyššího správního soudu ale názor změnil.

Vnitro prověřuje i Dělnickou mládež

Svou roli mohla sehrát i nedávná rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který určil, že samotné používání termínu revoluce není důvodem pro zrušení sdružení, strany nebo hnutí.

Ministerstvo vnitra v současné době prověřuje i další radikální mládežnickou organizaci - odnož Dělnické strany Dělnickou mládež. V rámci snah o zrušení Dělnické strany, o kterém rozhoduje Nejvyšší správní soud, si ministerstvo vyžádalo vysvětlení i ke stanovám Dělnické mládeže.

Aktivitami KSM se zabývala i Bezpečnostní informační služba (BIS), která ji v roce 2003 řadila mezi levicově extremistická sdružení.

 

Právě se děje

Další zprávy