Squatteři z Albertova odešli od soudu s podmínkami

Michal Žák Markéta Chaloupská, Michal Žák
7. 1. 2010 16:30
Šest z nich čekají desítky hodin obecně prospěšných prací
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 rozdal tresty v kauze squatterů, kteří loni na podzim obsadili dům na Albertově.

Za neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru šest z nich opustilo soudní síň s dvouměsíční podmínku s ročním odkladem.

Čtyři squatteři budou muset odpracovat 100 hodin veřejných prací, jejich dva kolegové po 80 hodinách.

Bez trestu nevyvázla ani trojice cizinců. Každý z nich dostal dvouměsíční podmíněný trest se zkušební dobou jednoho roku, navíc byli na 18 měsíců vyhoštěni z Česka.

Tresty jsou stejné jako minule, když je soud potrestal trestními příkazy.

Chceme osvobodit

Všichni odsouzení se proti verdiktu odvolali.

"Ty tresty vůbec neodpovídají. Navíc mě připadá absurdní, že každý dostal jiný trest," řekla po vynesení rozsudku jedna z odsouzených Lenka Kratochvílová.

Závěrečné řeči

Hlavní líčení trvalo bezmála pět hodin, ač se původně předpokládalo, že skončí o dvě hodiny dříve. Soud začal podle plánu pár minut po deváté, výslechem svědků a čtením policejních záznamů o zadržených squatterech.

Hodně času ale "spolklo" dokazování. Squatteři totiž trvali na tom, aby soudce shlédnul video z policejního zásahu, které trvalo více než hodinu.

Na základě toho chtěli dokázat, že v domě nepostavili žádné barikády, jak tvrdila policie a také nekladli při zatýkání žádný odpor.

Foto: Ludvík Hradilek

Celý proces se také protáhl kvůli tomu, že si žádný z dvanácti přítomných squatterů nenechal ujít příležitost, aby pronesl závěrečnou řeč.

Chtěli jsme pouze naplnit své sny

Obhajovali se hlavně tím, že pouze chtěli upozornit na problém chátrajícího domu. A také se snažili soudci a žalobkyni přiblížit myšlenky squatterství.

"Nerozumím tomu, proč stojíme před soudem, když jsme chtěli jen naplnit své sny a ukázat na problémy," řekla jedna z obžalovaných.

Závěrečné slovo měl i jejich advokát, a to hned dvakrát. Kromě své řeči přečetl i vyjádření dalšího obhájce, který se nemohl dostavit.

Foto: Ludvík Hradilek

Nakonec celé jednání zkrátil sám soudce Milan Rossi, který kvůli hluku v soudní síni nedočetl celé odůvodnění verdiktu. Jeho podstatnou část ale veřejnost slyšela.

Podle soudce jsou vinní, jelikož protiprávně obsadili dům bez souhlasu jeho majitele. A roli nehraje ani to, že dům chátrá a de facto se o něj nikdo nestará.

Pochybila policie?

Rossi také konstatoval, že zásah policie "byl nevyvážený."

"Takový zákrok policie nezná od roku 1989," prohlásil doslova soudce.

Mimochodem: před časem pražská policie připustila, že pochybila.

Podle závěrů vnitřní kontroly se ale policisté dopustili chyb nikoliv při samotném zásahu, ale až po předvedení zadržených na služebnu.

Mnohahodinová bitva o Albertov

Foto: Ludvík Hradilek

Několik desítek demonstrantů dům na rohu ulic Apolinářská a Na Slupi v Praze 2 obsadilo v půli září. Chtěli tak završit happening, který pořádali na nedalekém Palackého náměstí proti vyklizení squatu Milada.

Plánovaný poklidný protest proti vyklizení squatu Milada ovšem přerostl v mnohahodinový souboj mezi demonstrujícími a policií.

Vše vyvrcholilo tím, že do domu za zvuku dělbuchů vtrhli policisté a zadrželi 24 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy