Nástupcům JZD spadly do klína desítky miliard korun

Petr Havel, spolupracovník redakce
23. 12. 2009 20:15
Poslanci odmítli prodloužit lhůtu k restitucím
Kolektivizace zemědělství
Kolektivizace zemědělství | Foto: Archiv

Praha - Až do léta příštího roku přibudou na kontech nástupců bývalých Jednotných zemědělských družstev (JZD) stovky milionů korun. Jde o majetek, který měl být původně vydán restituentům, jehož převod původním majitelům však zastavilo hlasování ve sněmovně.

Stejná koalice, která pozměnila rozpočet, totiž zastavila senátní novelu, jež prodlužovala lhůtu pro vydání majetku po JZD o dalších pět let.

Drtivá většina držitelů majetkových podílů v družstvech tak přijde definitivně o desítky miliard, a to sedmnáct let poté, co se JZD transformovala na podniky, které měly majetek vydat.

Družstva měla podle zákona vrátit majetek celkem třem typům osob. „První skupinou byli lidé, kteří se rozhodli zemědělsky hospodařit, a těm měl být vydán majetek do 90 dnů. To se zhruba v 90 procentech skutečně stalo,"  podotýká bývalý poslanec Kučera.

Další peníze nedostanou

Jenže u dalších skupin osob je to jinak.

Majetek měli dostat i lidé, kteří drží podíl v družstvech, tento podíl do družstev nevložili a družstva jim jej tedy měla vrátit. „Hodnota tohoto majetku byla zhruba 40 miliard korun, z toho družstva vrátila asi 20 procent," uvádí Kučera. Třetí skupinou osob jsou lidé, kteří své majetkové podíly do družstev vložili a získali za něj neobchodovatelné cenné papíry. „Tito lidé z právního hlediska majetkově vykryti jsou, ale svůj majetek v životě neuvidí, protože v zásadě nemá žádnou hodnotu," konstatuje Kučera.
Kučera odhaduje počet lidí, kteří tímto způsobem přišli o majetek, na několik stovek tisíc.

Podle bývalého místopředsedy Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků Jaromíra Morávka až 120 miliard korun skončilo zhruba u tří tisícovek současných představitelů nástupnických firem po původních JZD.

Tisícovka následníků

Družstev, která měla vydávat majetek, bylo totiž původně zhruba 1 200, v současné době činí počet nástupnických podniků různého typu (obchodní a akciové společnosti, s.r.o. atd.) přes tisícovku.

Tyto podniky a jejich manažeři si už mohou mnout ruce, protože pouhý zlomek zew zmíněného majetku nemají jistý. Zbytek ano. Část restituentů a držitelů majetkových podílů se totiž o majetek soudí, část podává na družstva žaloby právě v současnosti, před uplynutím konečné lhůty pro vydání majetku. Do současné doby ale není ani jeden soudní proces u konce. Objem majetku, který by mohl být předmětem soudních sporů, odhadovalo v minulosti ministerstvo zemědělství na šest až osm miliard korun.

Ministerstvo se také v době, kdy jej řídila současné velvyslankyně ČR v EU Milena Vicenová, pokusilo spočítat majetek, který měla družstva skutečně vydat. „Podle hrubého odhadu ministerstva zemědělství, které vychází z počátečního stavu, kdy existovalo asi 1,1 milionu restituentů, měl být vydán majetek za asi 120 miliard korun," uvedlo tehdy ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy