Soud: Část dálnice D1 se mohla stavět nezákonně

Tomáš Fránek
7. 12. 2009 15:20
Soud zrušil územní rozhodnutí pro část dálnice D1 z Přerova do Lipníka nad Bečvou
Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Brno - Úřady postupovaly při vydání územního rozhodnutí pro čtrnáctikilometrový úsek dálnice D1 z Přerova do Lipníka nad Bečvou nezákonně. Nejvyšší správní soud nyní potvrdil, že rozhodnutí, kterým byla povolena trasa dálnice, neplatí.

Stavbu 14 kilometrů dálnice rozhodnutí nejspíš nezabrzdí, protože se má začít stavět až v roce 2011. Verdikt je přesto důležitý: jasně říká, jak mají úřady postupovat při zjišťování, zda budoucí dálnice nepoškodí vzácné živočichy a rostliny.

Soud totiž řekl, že pro další podobné případy povolování silnic a dálnic v Česku platí to, že územní rozhodnutí na stavbu dálnice v Česku nemůže být vydáno dříve, než je rozhodnuto o výjimce, která má právě chránit rostliny a živočichy v trase silnice. Praxe je v Česku zatím spíše opačná.

Nezákonné rozhodnutí

Soud posuzoval případ rozhodnutí pro dálnici D1 z Přerova do Lipníka nad Bečvou. Výstavba tohoto úseku má podle Ředitelství silnic a dálnic začít v roce 2011. Už ale v roce 2004 vydal stavební úřad v Lipníku nad Bečvou územní rozhodnutí o umístění stavby, tento verdikt navíc potvrdil Krajský úřad v Olomouci.

Úředníci neuznali námitky lidí z občanského sdružení Krajina Dluhonice. Lidé namítali, že územní rozhodnutí bylo vydáno dříve než bylo rozhodnuto o tom, zda v lokalitě žijí vzácní živočichové nebo rostou hodnotné rostliny."Měl být proveden biologický průzkum, neboť jen tak bylo možno spolehlivě zjistit, zda posuzovaná stavba zasahuje do biotopů zvláště chráněných rostlin a živočichů, či nikoliv," uvedli zástupci sdružení v žalobě.

V žalobě navíc sdružení napadlo i to, že v rozhodnutí úřadů chyběly všechny potřebné dokumenty a zdůvodnění.

Krajský soud v Ostravě žalobě vyhověl. "Bez rozhodnutí o povolení výjimky  nebylo možno rozhodnout o umístění stavby," uvedli soudci.

Zástupci Krajského úřadu v Olomouci se ale verdikt pokusili zvrátit stížností u Nejvyššího správního soudu. Podle názoru krajských úředníků je zákon na jejich straně, u většiny staveb v Česku se postupuje stejně jako na střední Moravě. "Dosavadní praxe je taková, že otázka povolení výjimek je řešena až na základě zpracované dokumentace pro povolení stavby, která často obsahuje právě opatření pro zajištění ochrany zvláště chráněných živočichů," uvedli ve stížnosti.

Bez výjimky se stavět nesmí

Nejvyšší správní soud ale argumenty úřadu neuznal.  Podle senátu Nejvyššího správního soudu vedeného soudkyní Marií Žiškovou pro tento i další podobné případy jednoznačně platí, že musí být před vydáním územního rozhodnutí rozhodnuto o případné výjimce pro místo s výskytem zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin. „Pokud by výjimka podle nebyla povolena, nemohla by na daném území ani být umístěna stavba," rozhodli soudci.

Vydání územního rozhodnutí pro stavbu D1 z Přerova do Lipníka nad Bečvou tak podle soudců měl předcházet podrobný biologický průzkum. „Ten by měl zjistit, zda posuzovaná stavba zasahuje do biotopů zvláště chráněných rostlin a živočichů či nikoliv a zda bude potřebné  posoudit střet  veřejného zájmu na umístění stavby dálnice nad zájmem ochrany přírody," rozhodli soudci.

Úřady podle nich navíc chybovaly, když do svého rozhodnutí neuvedly všechny podklady a důvody, které je k rozhodnutí vedly. „Pokud se  stavební úřad omezil jen na obecné konstatování souladnosti  předložených stanovisek dotčených orgánů a  na obecné konstatování souladnosti územního rozhodnutí s podmínkami obsaženými ve stanoviscích dotčených orgánů, je jeho rozhodnutí v této části nepřezkoumatelné," rozhodl soud.

Sestry D1 a D8

Rozhodnutí soudu stavbu této dálnice nezkomplikuje, s její výstavbou se počítá až v roce 2011 a úředníci tak mají dost času na něj reagovat. Podle Miroslava Patrika ze sdružení Děti Země, které se problematice výstavby dálnic dlouhodobě věnuje, ale soud potvrdil to, že úřady si nemohou vykládat zákon podle toho jak se jim to hodí.

"Soud jednoznačně řekl, že nejprve se musí rozhodnout o výjimkách potřebných k zásahu do chráněné krajiny a pak teprve vydat územní rozhodnutí. Praxe je ale spíše opačná, úřady spoléhají nato, že výjimku mohou získat jak se jim to hodí," řekl deníku Aktuálně.cz Patrik.

Patrik potvrdil, že dálnice D1 z Přerova do Lipníka nad Bečvou není jedinou stavbou, kde úřady chybovaly. Podobný postup úřady zvolily i u dálnice D8, tam také rozhodování o výjimce padlo až po vydání územního rozhodnutí.


 

Právě se děje

Další zprávy