ČSSD si na spor s Kubicem vymohla nového soudce

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
7. 12. 2009 15:40
Jaromíra Jirsu Vrchní soud v Praze z případu vyloučil
Snímek z přednášky na VŠE. Druhý zprava Jaromír Jirsa. Druhý zleva Jan Kubice.
Snímek z přednášky na VŠE. Druhý zprava Jaromír Jirsa. Druhý zleva Jan Kubice. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - ČSSD dosáhla svého: Její spor s někdejším plukovníkem policie Janem Kubicem o takzvanou Kubiceho zprávu se vrací na začátek a bude jej rozhodovat jiný soudce.

Soudce Jaromíra Jirsu Vrchní soud v Praze z projednávání a rozhodování o této kauze vyloučil.

Vyplývá to z textu usnesení, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Jirsa mluvil

Vrchní soud vyhověl odvolání právníků ČSSD, kteří označili Jirsu za podjatého, když spor rozhodl ve prospěch Kubiceho.

Upozornili na to, že Jirsa se loni v listopadu účastnil jako host veřejné debaty o vztahu politiky a justice a dalším s hostů byl právě Jan Kubice, který mluvil o prorůstání organizovaného zločinu do politiky.

"Já tedy nevím, jestli bych vůbec neměl vyslovit svoji podjatost a odejít z tohoto sálu, neboť pana plukovníka ve výslužbě za čtrnáct dní soudím a budu rozhodovat o tom, jestli zveřejněním Kubiceho zprávy byla poškozena dobrá pověst inženýra Jiřího Paroubka a České strany sociálně demokratické," uvedl na konferenci soudce Jirsa, tehdy ještě prezident Soudcovské unie, za smíchu studentů v publiku.

Není, ale vypadá tak

Vrchní soud přímo neoznačil Jirsu za podjatého, ale má za to, že fakt, že na konferenci s Kubicem byl a že slyšel jeho názory mimo jiné na inkriminovanou zprávu, mohlo u ČSSD vyvolat obavy, že podjatý je.

"Protože je třeba v občanském soudním řízení jakékoli pochybnosti o nepodjatosti soudce odstranit, je podle názoru odvolacího soudu na místě, aby JUDr. Jirsa byl z projednávání a rozhodování v této věci vyloučen," stojí v usnesení vrchního soudu z konce října.

Spor se teď vrací na začátek. Žádost ČSSD, aby byla věc přesunuta k jinému soudu, protože u Městského soudu v Praze je Jirsa místopředsedou, vrchní soud odmítl. Nového soudce taky vybere šéf pražského městského soudu Jan Sváček.

Prve mlčeli

Sám Jirsa nechce celou věc komentovat. V únoru pro Aktuálně.cz uvedl, že námitky ČSSD považuje za neopodstatněné.

"Pokud ČSSD měla podobný pocit, mohla to řešit přímo během soudního řízení a ne skrze média poté, co u soudu neuspěla," řekl Jirsa.

U samotného jednání si ČSSD na podjatost nestěžovala, i když Jirsa oběma stranám tuto otázku položil.

Podle soudce bylo setkání s Kubicem na konferenci formální. "Byl jsem tam pozván jako prezident Soudcovské unie. Podobně jsem se na shromáždění unie setkal i s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Kdyby byl na konferenci pozván on, také neodejdu."

Nesmiřitelný J.P.

O tzv. Kubiceho zprávu se ČSSD soudí od roku 2006.

Ve zprávě, která vycházela ze závěrů detektivů, z archivu zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka či z dokumentů nalezených při domovní prohlídce u Tomáše Pitra, se hovořilo i o podivných kontaktech šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Ač Kubice dopředu avizoval, že zpráva obsahuje mnoho "slepých uliček" i vyložených nepravd, Jiří Paroubek jej okamžitě označil za viníka prohraných voleb a oznámil, že se s ním bude soudit.

 

Právě se děje

Další zprávy