Cena za rok šikany ve tmě a bez vody: 200 tisíc korun

Tomáš Fránek
25. 11. 2009 15:21
Nájemníci vysoudili odškodnění na majiteli domu, který jim odpojil energii

Olomouc - Šikanovat nájemníky se nevyplácí. Kromě toho, že bezdůvodné vypínání vody, elektřiny nebo topení je trestný čin, mají lidé nárok dostat od majitele také odškodnění za újmu, kterou jim počínání majitele způsobilo.

Jak Aktuálně.cz ve středu zjistilo, právě s takovou žalobou uspěli čtyři nájemníci z Brna, kteří před soudem vymáhali po majiteli domu Petru Kolaříkovi padesát tisíc pro každého.

Kolařík nájemníkům v domech na Bratislavské, Merhautově a Zborovské ulici vypnul před dvěma lety elektřinu a vodu a rozvody neobnovil ani na příkaz soudu.

Je to výstraha všem

Podle žaloby nájemníků měl majitel domu udělat byty neobyvatelné, všem přerušil dodávku elektřiny a dvěma i dodávku vody. Jednalo se o byty s regulovaným nájemným, šlo o evidentní šikanování nájemců, kteří si přitom plnili řádně své povinnosti," uvedli čtyři nájemníci ve své žalobě. Podle nich majitel domu zasáhl do práva na soukromý rodinný život a důstojnost a měl by platit odškodné.

To potvrdil i Krajský soud v Brně. "Rozsudek se nevztahuje jen k tomuto případu. Měl by sloužit i jako upozornění majitelům domů, že takto se zvýšení nájemného domáhat nemůžou," upozornil po vynesení rozsudku soudce Michal Ryška.

Nájemníci Jaroslava Přibylová, Blanka Všianská, Ludmila Borková a Miloš Borek před soudem uvedli, že Kolaříkovým zásahem ztratili přátele i chuť do života. „Řešili jsme neustále jen to, jak uvaříme, jak vypereme a jak to bude dál," vylíčila například před soudem Ludmila Borková.

Majitel domu, který byl za své chování k nájemníkům obviněn také ze spáchání trestného činu, se ale odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Podle něj stačí morální odsouzení jeho činu, platit odškodnění není v pořádku. „Nebylo prokázáno, že neoprávněným zásahem skutečně došlo ke snížení důstojnosti fyzické osoby či její vážnosti ve společnosti," uvedl majitel domu.

Přiměřené odškodnění

Vrchní soud ale dnes potvrdil, že každý ze čtyř nájemníků má nárok na vyplacení odškodnění ve výši 50 tisíc korun. Mluvčí soud Petra Angyalossy deníku Aktuálně.cz potvrdil, že soud uznal výši odškodnění za způsobenou újmu za přiměřenou.

Kolařík už kvůli šikaně nájemníků dostal jeden trest. Brněnský městský soud ho za to letos v dubnu odsoudil na sedm měsíců s odkladem na dva a půl roku.

„Elektřinu jsem odpojil, že rozvody v domě jsou staré a nebezpečné. Měl jsem o nájemníky strach," hájil se Kolařík. Tvrdil, že nájemníci problém mohli řešit s úřady, což podle Kolaříka neudělali. Případem se kromě soudů a úřadu Městské části Brno-sever zabýval už i ombudsman.

Krajský soud v Brně mu trest potvrdil. „Je zvláštní, že se Kolařík obával pouze o zdraví sociálně slabších lidí a obyvatel bytů v regulovaných nájmech. Ostatním elektřinu nevypínal," uvedl soudce Miroslav Dlouhý po vynesení rozsudku.

 

Právě se děje

Další zprávy