Plzeň si najala advokáta, má říci, jak sebrat tituly

Eliška Bártová Eliška Bártová
20. 11. 2009 17:20
Rozbor, jak tituly z Plzně odebrat, připraví bývalý ministr spravedlnosti Karel Čermák
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení Západočeské univerzity a Právnické fakulty v Plzni se dnes dohodlo s advokátní kanceláří. Má škole říci, zda a jak lze sebrat tituly studentům, kteří absolvovali školu v rozporu pravidly.

Podle informací Aktuálně.cz má advokát Karel Čermák, bývalý ministr spravedlnosti, zpracovat odpověď na tyto otázky do jednoho měsíce.

"Nyní nedokáži odhadnout výsledky," uvedl advokát Čermák.

Termín na vypracování analýzy má advokátní kancelář do 15 prosince.

"Z dnešního jednání mám pocit, že spíše půjde odebrat tituly, než že by to nebylo možné," řekl Aktuálně.cz rektor univerzity Josef Průša. "Ale mohou tam být možná nějaká úskalí," dodal.

Advokát Čermák hovoří opatrněji. "Je možné, že dojdeme k závěru, že tituly odebrat nelze, nebo že to je jen omezeně možné, nebo i zcela neomezeně," řekl

Moudře poradit...

Podle Čermáka bude nutné mimo jiné prozkoumat, do jaké míry je udělení diplomu správním aktem.

"Budeme se zabývat tím, jak lze neplatný správní akt napravit, zrušit, či jaké lhůty tam běží," popsal advokát postup.

"Otázka také je, jakou formou to bude možné udělat. Budeme postupovat tak, abychom klientovi poradili moudře. Aby dosáhl nápravy poměrů na plzeňské fakultě a nevystavoval se zbytečným rizikům do budoucnosti."

... a pak řešit hříšníky

Poté, co bude analýza hotova, bude advokátní kancelář zpracovávat podklady k jednotlivým případům studentům, u nichž vedení univerzity odebrání titulu navrhne. K tomu však dojde až v únoru.

"Za měsíc sice bude jasné, že je možné tituly odebrat," říká rektor Průša. "Ale o jménech se budeme bavit až v únoru, kdy ukončíme prověřování všech podezřelých případů."

Kapacita na právní etiku

Karla Čemáka doporučil škole současný děkan Jiří Pospíšil.

Foto: Ludvík Hradilek

Čermák na právnické fakultě vyučoval v letech 1996-2002, tedy i v době, kdy fakultu vedl Milan Kindl, který musel školu opustit právě kvůli skandálu, který bude nyní advokát Čermák řešit.

V tom, že se Čermák s jedním z aktérů kauzy znal, nevidí nový děkan Pospíšil ani rektor univerzity problém. "Sice jsem chtěl, aby to byl někdo, kdo není s fakultou spjat," říká rektor. "Ale pan Čermák je kapacita na právní etiku, takže je to ideální."

Podle Pospíšila si univerzita nemohla vybrat lepšího advokáta.

"V České republice není advokát s větším renomé, autoritou a důstojností jako pan Čermák," uvedl děkan. "To nebezpečí, že by mohly mít jeho vztahy s bývalým vedení nějaký vliv, jsou oproti všem jiným advokátům zcela minimální."

Doktoranti pod lupou

Podle ministryně školství Miroslavy Kopicové zatím hrozí odebrání titulů získaných na Právnické fakultě v Plzni u 10 studentů. Univerzitní komise však stále prověřuje všechny, u kterých byla podezřele krátká doba studia.

Tuto sobotu se zaměří na 63 doktorských prací - tedy na studenty, kteří v Plzni získali titul PhD. V pondělí pak zasedne Akreditační komise, která by měla uzavřít své prověřování a oznámit, k jakým pochybením na fakultě došlo a jaké následky to bude mít.

Způsob, jak odebírat tituly, předložili i poslanci. Navrhli novelu vysokoškolského zákona, kterou však vláda tento týden odmítla.

 

Právě se děje

Další zprávy