Vondráčková od bulváru peníze nedostane, stačí omluva

Tomáš Fránek
10. 11. 2009 16:01
Ústavní soudci zamítli stížnost zpěvačky na časopis Rytmus života
Party Gaystars - Helena Vondráčková a Martin Michal
Party Gaystars - Helena Vondráčková a Martin Michal | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Brno - Zpěvačka Helena Vondráčková nedostane odškodnění ve výši 250 tisíc korun za článek v bulvárním časopise rytmus života, podle kterého měla údajně potratit.

Ústavní soud odmítl stížnost zpěvačky a rozhodl, že stačí omluva. Časopis už omluvu otiskl, podle Vondráčkové je to ale nedostatečné. Zpěvačka nejprve požadovala půl milionu, ve stížnosti k Ústavnímu soudu už uvedla, že chce odškodné ve výši 250 tisíc korun.

Je to hyenismus

Článek o údajném potratu vyšel s titulkem Pravda o mém dítěti nejprve v deníku Blesk. Odtud námět převzal Rytmus života. U soudů sehrálo roli to, že Vondráčková část svého soukromí související s tím, že nemá děti, popsala ve své knize. Omluvu označil Městský, Vrchní i Nejvyšší soud za dostatečnou.

Omluva ale podle zpěvačky nestačí. Článek o tom, že měla absolvovat potrat, označil právní zástupce Vondráčkové za hyenistické využití skutečnosti. "Děti nemá a nemůže mít kvůli svému zdravotnímu stavu," je uvedeno ve stížnosti. Podle Vondráčkové je omluva za lež pro bulvár nic neřešící, omluva byla na rozdíl od článku o údajném potratu zveřejněna velmi nenápadně.

"Pouhá morální satisfakce, která byla přiznána, je v tomto konkrétním případě spíše výsměchem. Toho si je uvedené periodikum vědomo a notně jej to posílilo v pokračování štvavé a destruktivní kampani vůči ní," uvedl právní zástupce Vondráčkové ve stížnosti.

Vydavatel časopisu Rytmus života spor nekomentoval, svoje vyjádření ústavním soudcům neposlal.

Podle senátu se soudcem zpravodajem Jiřím Nykodýmem je pochopitelné rozčílení zpěvačky, soudy ale ve svém verdiktu nepochybily.

Každý má právo se bránit

Soudci potvrdili, že každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno. A takovou ochranu Vondráčková získala. "Ústavní soud na rozdíl od stěžovatelky (Vondráčkové) považuje zadostiučinění ve formě omluvy za hodnotné, přiměřeně k určité míře zásahu do práva na ochranu soukromí," uvedl v usnesení senát se zpravodajem Jiřím Nykodýmem.

Helena Vondráčková patří mezi umělce, kteří se kvůli své pověsti soudí poměrně často. Její manžel a manažer Martin Michal na jaře obvinil policii, státní zastupitelství i soudy z toho, že svými rozhodnutími nadržují bulvárnímu tisku.

Uvedl to v otevřeném dopise adresovaném tehdejším ministrům vnitra Ivanu Langrovi a spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. "Policie a státní zastupitelství ve svých rozhodnutích legalizují smyšlenky, lži a pomluvy, tedy ve smyslu platných zákonů České republiky trestnou činnost, kterých se dopouštějí někteří rádoby novináři," uvedl v dopise.

Nejznámější spor, který měl dopad na judikaturu českých soudů, vedla Vondráčková s kritikem Janem Rejžkem. Naznačil, že zpěvačka za svůj polistopadový návrat na výsluní zřejmě vděčí kontaktům s mafiány, kteří ji v 70. a 80. letech prosazovali v médiích.

Případ rozhodoval až k Ústavní soud, podle kterého se Rejžek omlouvat nemusí, právo na svobodu projevu je prý v tomto případě nadřazeno právu na ochranu osobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy