Padělky vozí Vietnamcům do Česka kalabrijská mafie

Tomáš Fránek
11. 11. 2009 7:40
Ústavní soud posvětil vydání jednoho z podezřelých v obchodě s padělky do Itálie
Evropský komisař pro právo a bezpečnost Franco Frattini se dívá na stůl plný padělaných potravin. Evropská komise připravuje společné sankce proti padělatelům a pirátským výrobkům. Viníkům by hrozily 4 roky vězení a pokuta 300 tisíc euro.
Evropský komisař pro právo a bezpečnost Franco Frattini se dívá na stůl plný padělaných potravin. Evropská komise připravuje společné sankce proti padělatelům a pirátským výrobkům. Viníkům by hrozily 4 roky vězení a pokuta 300 tisíc euro. | Foto: Reuters

Brno - V Evropské unii už prakticky neexistuje výrobek, který by neměl svého dvojníka v podobě padělku, ukazují poznatky z průzkumů, které si nechal dělat Brusel. Z tohoto pohledu tedy Ústavní soud v Brně rozhodl o "velké rybě".

Ústavní soudci posvětili v těchto dnech na základě evropského zatýkacího rozkazu vydání jednoho z mužů, který se zapojil do rozsáhlého mezinárodního obchodu s padělky. Ty - mimo jiných zemí - končily také v Česku.

Je to v jednom ohledu velmi neobvyklý případ. Do obchodu organizovaného Vietnamci se totiž zapojila také proslulá mafie z Kalábrie, známá především svým podílem na evropském obchodu s drogami. Kalabrijci v tomto případě rozšířili svůj záběr o Česko, když pomáhali padělanému zboží dostat se z Vietnamu a Číny na český trh.

Italská policie celou skupinu pozatýkala a soud v Římě rozhodl o vazbě pro několik z nich. V cele skončili Italové, Vietnamci i Češi. "Skupina od února 2008 do února 2009 měla spáchat za účelem dopravy zboží přes pozemní hranice a celní prostory více trestných činů: přechovávání odcizeného zboží, falšování, dovozu a obchodu s výrobky s falšovanými známkami, pašování a vydávání faktur a dalších dokumentů pro neexistující operace," zaznamenali do soudního spisu vyšetřovatelé.

Role rozděleny

Lidé ze skupiny měli přesně rozdělené úkoly. Část z nich falšovala dokumenty a zprostředkovávaly kontakty mezi Kalábrijci a Vietnamci, část zajišťovala pro obchody peníze a někteří pak distribuci zboží z Říma, kde byl hlavní sklad pro Česko.

Jednoho z mužů s českým občanstvím policie zatkla v Česku a byl obviněn, že falšoval povolení k pobytu pro Vietnamce a navíc působil jako prostředník mezi Vietnamci a Italy.

Městský soud v Praze pak rozhodl, že muž může být vydán na základě evropského zatýkacího rozkazu ke stíhání do Itálie. Předání soud podmínil tím, že případný trest si pak bude moci muž odpykat v Česku. Vydání potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Muž ale podal ústavní stížnost. A uvedl sedm bodů, pro které do Itálie neměl být vydán, mimo jiné i obavy o život. "Podezření na účast kalábrijské mafie znamená, že při pobytu v italské věznici je ohrožen můj život," uvedl muž ve stížnosti. Napadl i to, že jeho případ Vrchní soud projednával neveřejně.

Ústavní soudci jeho stížnost odmítli. Podle senátu vedeného soudcem Janem Musilem nedošlo k žádnému omezení práv tohoto muže. Soudci uvedli, že při projednávání případu v Itálii má ale dost prostředků na svou případnou ochranu. "Je tedy na stěžovateli, aby námitky uplatňoval podle práva Italské republiky, popřípadě evropského práva," rozhodli soudci.

Padělků přibývá, je to dobrý byznys

Česko patří mezi jeden z nejvýznamnějších cílů padělatelů značkového zboží. Při poslední kontrole zajistili celníci minulý čtvrtek v Brně - Černovicích bezmála 5500 padělků nejrůznějšího zboží, jehož prodejem by vznikla škoda 10,5 milionu korun.

U padělků, především textilu, obuvi a kožené galanterie, se v Česku zvyšuje také kvalita falešného označení. Loni se počet zabavených falzifikátů meziročně zvýšil z 2,9 na 4,8 milionu kusů. Kvůli častějším masivním zátahům policistů a celníků v tržnicích se protizákonná nabídka zboží stěhuje do kamenných obchodů a na internet.

Kopie značkových produktů tvoří podle odhadů odborníků deset procent veškerého světového obchodu. Celosvětová produktivita padělků rostě ročně řádově o 30 až 50 procent. V EU vinou padělků přichází o práci zhruba 20 000 lidí ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy