Ústavní soud vrátil "justiční mafiány" soudci Ceplovi

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 10. 2009 16:14
Ústavní soudci vyhověli Marii Benešové

Praha - Stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová uspěla u Ústavního soudu v jednom z dějství takzvané kauzy "justiční mafie".

Soud zrušil rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který spor odňal soudci Vojtěchu Ceplovi mladšímu.

Ten se pravděpodobně sporem Benešové se špičkami justice - včetně nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké či místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery - bude znovu zabývat.

Online deníku Aktuálně.cz to potvrdil generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

"Ústavní soud zrušil pouze tu část rozhodnutí, která nařizovala věc k projednání jinému soudu. Zbytek rozhodnutí zůstává nedotčen. S námitkami, které Vrchní soud v Praze k rozsudku měl, se bude muset v novém projednání zabývat soud v původním složení, což znamená samosoudce Cepl," vysvětlil Langášek.

Jinými slovy: Spor o justiční mafii se vrací na začátek a znovu před soudce Cepla.

ÚS Vesecké a spol: Cepl je pro vás nejlepší 

Ústavní soud má za to, že Ceplova přítomnost v jednací síni bude výhodná i pro skupinu žalobců v čele s Veseckou či exministrem Pavlem Němcem. "Je to v jejich zájmu. Pokud chtějí očistit své dobré jméno, případný úspěch ve sporu před jiným soudcem, by byl v očích veřejnosti předem znehodnocen," uvedla v odůvodnění soudkyně Michaela Židlická.

Ústavní soud se opřel především o základní právo, že nikdo nesmí být odejmut svému zákonnému soudci. Ústavní soudci ale zároveň odmítli z Občanského soudního řádu zcela vypustit paragraf, který ve výjimečných případech umožňuje odejmout případ konkrétnímu soudci.

Jiný soudce? Naprosto výjimečně

"Toto ustanovení je ale nutné používat ve zcela výjimečných případech. Vady rozsudku této výjimečnosti rozhodně nedosahovaly," dodal Langášek.

O odejmutí kauzy Vojtěchu Ceplovi usilovali právníci Renaty Vesecké a dalších protivníků Benešové ve sporu. Podle nich Cepl Marii Benešovou ve sporu protežoval. Třeba tím, že za ní předkládal důkazy vyplývající ze zjištění novinářů.

Právní zástupce exministra Pavla Němce Petr Toman přirovnal rozsudek Cepla k článku v bulváru, který vykonstruoval "koordinovanou skupinu" zvanou justiční mafie.

"Soud tak bez důkazů svévolně hovoří o jakési "kolektivní" vině a jeho ničím nepodložené právní závěry o jakémsi "protistátním spikleneckém centru" nemají oporu v provedeném dokazování ani v právním hodnocení," uvedl Toman v odvolání k Vrchnímu soudu.

Cepl popsal, co mohlo ovlivnit Čunkovu kauzu

Vojtěch Cepl mladší
Vojtěch Cepl mladší | Foto: Ludvík Hradilek

Soudce Cepl mladší loni rozhodl, že se bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová nemusí Vesecké a spol. omlouvat za slova o mafii, která použila, když komentovala způsob, jakým se vyšetřovala kauza tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka.

Soudce tehdy uvedl, že Vesecká a spol. postupovali v kauze Jiřího Čunka tak, že si lidé mají plné právo myslet, že chtěli zmanipulovat vyšetřování.

Cepl přesně popsal jejich metody - od schůzek, telefonátů, šikanování zainteresovaných státních zástupců a vyšetřovatelů až po bezdůvodné předání případu do Jihlavy (což byl začátek konce Čunkova stíhání).

 

Právě se děje

Další zprávy