Česko poškodilo akcionáře z ciziny, miliony ale neplatí

Tomáš Fránek
15. 10. 2009 17:20
Evropský soud pro lidská práva rozhodl o žalobě na Česko

Štrasburk/Brno - Česko se u Evropského soudu pro lidské práva ubránilo hrozbě, že akcionářům z Německa a Rakouska, kteří investovali v tuzemsku, bude muset zaplatit vysoké odškodnění.

Evropský soud se ve spletitém případu, který řešily několik let české soudy a týkal se změn akcionářských práv v podnicích Českomoravský cement, Biocel a Ytong, sice konstatoval, že u tří akcionářů z Rakouska a Německa bylo porušeno jejich právo na přístup k soudu, požadované odškodnění ve řádech milionů korun nepřiznal.

Česko nás poškodilo

Česko tak musí zaplatit pouze soudní výlohy ve výši 2 254 eur.

Na Evropský soud pro lidské práva se obrátil Rakušan Bruno Kohlhofer a Roman Minarik a Susanne Minarik z Německa.

Všichni tři byli menšinovými akcionáři u společností působících v Česku a nelíbil se jim postup, jakým bylo rozhodnuto o tom, že vládu ve firmách přebírají většinoví vlastníci. U Českomoravského cementu tak došlo k zániku bez likvidace, 98 procent akcií změnilo vlastníka a menšinoví vlastníci získali 753 korun za jednu 250korunovou akcii.

Podle stěžovatelů jim české právo neumožnilo dostatečně se bránit. Se svými žalobami akcionáři neuspěli u soudů včetně Nejvyššího a Ústavního.

Proto se obrátili do Štrasburku s tím, že bylo porušeno jejich právo na soudní ochranu, za morální újmu požadovali odškodnění až 1 milion eur.

Akcionáři ve žalobě uvedli, že byly porušeny dohody Česka s Rakouskem a Německem o vzájemné podpoře investic. "Postupem soudu došlo k vyvlastnění majetku stěžovatelů způsobem neodpovídajícím podmínkám těchto dohod, a to proto, že vyvlastnění nebylo učiněno ve veřejném zájmu. Stěžovatelům přitom byla odepřena možnost nechat prověřit oprávněnost vyvlastnění i výši odškodnění ke dni vyvlastnění v řádném soudním řízení," uvedli v žalobě.

Omezený přístup

Zástupci českého státu se bránili tím, že ochrana menšinových akcionářů je dostatečná a všichni tři měli možnost se bránit u soudu.

Štrasburský tribunál ale rozhodl, že se tuzemské soudy nedokázaly vypořádat s tvrzením, že valné hromady, které rozhodly o převodu akcií na hlavní majitele, byly nezákonné. Podle soudců je ale dosatečné trestem odsouzení Česka, odškodnění proto nepřiznali.

"Jejich přístup k soudu by omezen," rozhodli evropští soudci s tím, že nejde omezovat práva drobných akcionářů jenom proto, že to přinese stabilitu firmám.

Soud ale označil za nepřijatelnou stížnost na porušení práva na pokojné užívání majetku s tím, že zatím nebylo v Česku dokončeno soudní řízení o náhradě škody a stížnost akcionářů je tak předčasná.

 

Právě se děje

Další zprávy