Falešné alibi trestat nebudeme, řekl k aféře Čunek soud

Petra Sasínová
16. 6. 2009 14:05
Svědectví Jaromíra Kudlíka nemělo pro Čunkovu kauzu podstatný význam, řekl soudce.
Jiří Čunek u soudu
Jiří Čunek u soudu | Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Krajský soud v Olomouci vyhověl v úterý odvolání vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka.

Zprostil ho obžaloby z křivého svědectví v korupční kauze bývalého šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Kudlík Čunkovi poskytl podle obžaloby falešné alibi. Okresní soud ho za to loni v prosinci odsoudil k ročnímu vězení s odkladem na jeden a půl roku. Nadřízený krajský soud dospěl k jinému závěru. 

"Nebyla naplněna skutková podstata křivého svědectví ani nadržování," řekl Aktuálně.cz člen senátu Anton Bucheň.

Soudce vysvětloval, že Kudlíkova výpověď neměla pro celou kauzu podstatný význam. Kudlík podle něho v podstatě nevyvrátil svědectví klíčové svědkyně v Čunkově kauze Marcely Urbanové, Čunkovi neposkytl alibi na celou dobu, během které měl převzít úplatek.

"Kudlík netvrdil, že byl s Čunkem úplně celé dopoledne. Připustil, že v určitou dobu odešel na jiné jednání. Podstatné je, kdy mělo k úplatku dojít, a to bylo podle svědkyně Marcely Urbanové před polednem," dodal soudce Bucheň.

Čunek: Nemohlo to dopadnou jinak

Jiří Čunek pro Aktuálně.cz řekl, že je velmi rád. "Jsem přirozeně velmi rád, že soud tak nesmyslné obvinění zastavil. Jsem přesvědčen, že to ani nemohlo dopadnout jinak," řekl. Dodal, že celá jeho kauza je politická a policejní hra, která vejde do historie.

Kudlík, který je letitý známý Čunka, svědčil v jeho prospěch už na policii. Jiří Čunek byl před vstupem do vysoké politiky starostou Vsetína. Obžaloba tvrdila, že tehdy - v roce 2002 - přezval půlmiliónový úplatek. Korunní svědkyní, která to dosvědčila, byla Čunkova sekretářka Marcela Urbanová.

Kudlík ale tvrdil, že se to nemohlo stát. Policistům i později u soudů tvrdil, že byl v den údajného předání úplatku stále s Čunkem a nic takového neviděl.

Úplatek vzít nemohl, byl se mnou... 

Jenže se ukázalo, že to je lež. Tak to posoudil i okresní soud. Kudlík totiž v inkriminovanou dobu odcestoval na konferenci do Havířova, takže s Čunkem nebyl a být nemohl.

Jaromír Kudlík, místostarosta Vsetína
Jaromír Kudlík, místostarosta Vsetína | Foto: Město Vsetín

Stíhání proti Čunkovi bylo po zásahu Nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a za velmi podezřelých okolností zastaveno. 

Oficiálním důvodem bylo, že se čin nestal. Politici, soudci i novináři však v této souvislosti hovoří o bezprecedentním zásahu justiční mafie.

Soudce olomouckého okresního soudu Aleš Vašků, který Kudlíka loni uznal vinným, zdůraznil, že fakt, že stíhání proti Čunkovi bylo zastaveno, je nepodstatný. "Neznamená to, že svědci mohou na policii a před soudem lhát," zdůvodnil Vašků loni v prosinci odsuzující verdikt.

Kvůli křivému svědectví byl dříve stíhán také tehdejší vsetínský tajemník a pozdější náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček. Jeho trestní stíhání státní zástupce zastavil. Obvinění nyní čelí naopak Marcela Urbanová.

 

Právě se děje

Další zprávy