Soud nařídil státu, ať zaplatí útulku za opuštěné psy

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 6. 2009 8:05
Opuštění psi jsou podle soudu majetkem státu, ten za ně musí platit
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejvyšší soud vyslal dobrou zprávu provozovatelům psích útulků: opuštění psi jsou majetkem státu (podle současných zákonů obcí) a ten se o ně musí postarat. To znamená zaplatit péči o ně.

Tímto verdiktem Nejvyššího soudu prozatím skončila pře Eugenie Sychrovské s Českou republikou. Stát jí musí zaplatit za péči o opuštěné psy. Kolik přesně dostane, dnes rozhodne Městský soud v Praze.

Paní Sychrovská se ve svém zavedeném útulku nedaleko Prahy starala o opuštěné psy a úřady jí na péči o zvířata přispívaly. Změna přišla v roce 2004, kdy stát najednou odmítl dál platit za deset psů v péči útulku.

Žena se o psy starala na své náklady skoro tři roky, ale o peníze zažalovala stát - celkem chce zpátky necelých padesát tisíc korun. Po několikaleté anabázi uspěla před senátem Nejvyššího soudu, který vyhověl jejímu dovolání.

Podle soudců Nejvyššího soud se stát musí postarat o psy, kterých se majitelé zřekli například kvůli zdraví, finanční tísni nebo třeba proto, že odcházejí do domova důchodců.

Útulky jsou levnější než toulaví psi

Podle práva je takový pes opuštěný a stává se majetkem státu, respektive obce.

Stát ve sporu argumentoval tím, že lidé psa vlastně neopustili, ale předali ho do péče útulku. Podepsali totiž s útulkem dohodu. Nejvyšší soud ale tuto "výmluvu" státu nepřijal.

"Odevzdá-li vlastník psa psímu útulku a projeví též vůli psa opustit, přechází vlastnické právo k opuštěnému psu na stát (...), ledaže by šlo se zřetelem k okolnostem jednotlivého případu o jednání v rozporu s dobrými mravy," uvedla v odůvodnění rozhodnutí předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová.

Podle Nejvyššího soudu je pro stát v konečném důsledku výhodnější platit jídlo pro psy, než řešit potíže, které by nastaly, kdyby je lidé do útulků přestali dávat.

Nejvyšší soud se postavil také proti právnímu názoru odvolacího, podle kterého se lidé odevzdáním psa do útulku automaticky dopouštějí týrání zvířete a mohla by je stíhat policie.

Každé opuštění není týrání

"Předeslaný výklad by vedl pouze k rozšíření nelidského jednání vůči psům v podobě jejich utracování, vypouštění do volné přírody, přivazování ke stromu apod.," domnívá se Nejvyšší soud.

Senát Nejvyššího soudu také doporučil obcím, aby kde vzít peníze na péči o opuštěné psy.

"... za současné právní úpravy nabývá vlastnické právo k opuštěným věcem, tedy i psům, obec, která může negativním důsledkům spojených s odpovědností za jejich výživu částečně předcházet ukládáním místního poplatku za psa při horní hranici," doporučili samosprávám soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy