Zákon se zpřísní: Za vaječnou smršť pokuta až 20 tisíc

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
28. 5. 2009 14:05
Sněmovní výbor kývl na změnu přestupkového zákona
Házeč vajec by nově mohl "vyfasovat" pokutu až 20 tisíc korun
Házeč vajec by nově mohl "vyfasovat" pokutu až 20 tisíc korun | Foto: Jan Langer

Praha - Až dvacet tisíc korun pokuty by mohli napříště zaplatit lidé, kteří v těchto dnech na náměstích bombardují politiky ČSSD vejci. Dnes jim hrozí za přestupek maximálně pět tisíc.

Poslanci ústavně-právního výboru sněmovně doporučili, aby zpřísnila pokuty za přestupky proti občanskému soužití, což je třeba urážka cti, zesměšnění ale i újma členovi politické strany.

Tam, kde je nyní pokuta tisíc korun, by hříšník zaplatil tři tisíce. Horní pětitisícová hranice pokuty za vážnější přestupky by se měla zvýšit na dvacet tisíc.

Poslanci: O vajíčkáře nejde

"Týká se to přestupků proti osobní integritě, cti, svobodě. Maximální výše pokuty by měla být dvacet tisíc korun," uvedla předkladatelka návrhu poslankyně Eva Dundáčková (ODS).

Její návrh nemá souvislost s vaječnou aférou, která vyvrcholila na středečním mítinku ČSSD na pražském Andělu. Jde o shodu okolností.

Přestupky proti občanskému soužití

Přestupku se dopustí ten, kdo

a) jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch,

b) jinému z nedbalosti ublíží na zdraví,

c) úmyslně naruší občanské soužití vyhrožováním újmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním,

d) omezuje nebo znemožňuje příslušníku národnostní menšiny výkon práv příslušníků národnostních menšin,

e) působí jinému újmu pro jeho příslušnost k národnostní menšině nebo pro jeho etnický původ, pro jeho rasu, barvu pleti, pohlaví, sexuální orientaci, jazyk, víru nebo náboženství, pro jeho politické nebo jiné smýšlení, členství nebo činnost v politických stranách nebo politických hnutích, odborových organizacích nebo jiných sdruženích, pro jeho sociální původ, majetek, rod, zdravotní stav anebo pro jeho stav manželský nebo rodinný.

Zdroj: Zákon o přestupcích

Poslankyně na výboru odmítla žerty kolegů, že chystá "bič na vajíčkáře".

"Nový trestní zákoník, který vstoupí v účinnost prvního ledna, se více zaměřil na ochranu člověka a jeho integrity, života a zdraví. Stejným směrem by se měla posunout i oblast přestupků," vysvětlila na výboru Dundáčková.

Změna má ve sněmovně šanci

"Ty pokuty jsou nyní absurdně nízké," souhlasí i předseda výboru Marek Benda (ODS).

Přestupkový zákon na vajíčkové útoky proti ČSSD pamatuje. Někteří vrhači vajec už zaplatili tisíc korun pokuty, protože "jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch".

Je tady ale i přísnější varianta. Ta se týká toho, "kdo jinému způsobí újmu pro jeho politické nebo jiné smýšlení, členství nebo činnost v politických stranách nebo politických hnutích". I tento paragraf by se mohl na jednání odpůrců ČSSD vztahovat.

Vyšší pokuty mají šanci ve sněmovně projít. Na výboru je jednomyslně schválili všichni přítomní poslanci z celého spektra politických stran.

 

Právě se děje

Další zprávy