Pomáhal Dělnické straně. Jde do vězení za hajlování

Martina Machová Martina Machová
26. 5. 2009 13:59
Teplický soud odsoudil dva mladíky do vězení za sympatie k nacismu
Dělnická strana hlásá nacionální socialismus, ale s náckama a Hitlerem prý nemá nic společného
Dělnická strana hlásá nacionální socialismus, ale s náckama a Hitlerem prý nemá nic společného | Foto: Jan Langer

Teplice - Obrázek jako z jiného světa. Dvě hajlující postavy svlečené do půl těla poskakují po duchcovské restauraci se zdviženými pravicemi a vykřikují Sieg Heil či ein Führer.

Za ostatními účastníky oslavy visí červenočernobílá vlajka s hákovým křížem.

Společnost se evidentně dobře baví, dokonce se v sedě k hajlování přidává další účastník večírku. Atmosféru dotváří dunění hudby. Nechybí ani kamera, která vše zaznamenává.

A právě díky této nahrávce dnes soud v Teplicích poslal hlavní protagonisty "videoklipu" do vězení.

Soud nakonec kvalifikoval jejich čin za veřejné projevování sympatií k hnutí, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka. Původně byli přitom oba obviněni dokonce z jeho propagace, za což by jim hrozil až pětiletý trest.

Jan Dufek dostal nepodmíněný trest 18 měsíců a Petr Nikoluk půl roku. Dufka soud navíc uznal vinným, že obchodoval s funkčním samopalem a neoprávněně pobíral sociální dávky.

„Trestný čin propagace spočívá v tom, že někdo něco aktivně koná. Aranžmá s nacistickou vlajkou a svým reprodukováním slov jako Sieg heil dávali najevo, že s ideologií a nacismem jako takovým sympatizují," vysvětlil teplický soudce Miroslav Čapek.

„Pokud by ještě někoho v hospodě přemlouvali, pojď k nám, vždyť to není pravda, že existovaly plynové komory, tak tam už by byla ona aktivita a jednalo by se o propagaci," pokračoval.

Jan Dufek s bílou pořadatelskou páskou, jak jej vyfotili příznivci hnutí Antifa při demonstraci Dělnické strany 1. května 2008 v Praze
Jan Dufek s bílou pořadatelskou páskou, jak jej vyfotili příznivci hnutí Antifa při demonstraci Dělnické strany 1. května 2008 v Praze | Foto: Antifa.cz

Na fotce s bílou páskou

Vedle hajlování před kamerou pak zejména Dufka usvědčilo tetování, na kterém je mimo jiné zobrazen hákový kříž nebo portrét Adolfa Hitlera.

Objektiv Antify přitom Jana Dufka zachytil i v jiné souvislosti. S pořadatelskou páskou pomáhal organizátorům demonstrace Dělnické strany 1. května 2008 v Praze.

Oba muži se proti rozsudkům odvolali, státní zástupce je však s výší trestů spokojen.

„Tresty byly uloženy v podstatě dle závěrečného návrhu. Vysílají jednoznačný signál, že takovéto jednání bude velmi tvrdě trestáno a postihováno," uvedl teplický státní zástupce Pavel Norek. Svého práva na odvolání se proto vzdal.

Hlavní důkazy vychází z dokumentů uveřejněných na internetových stránkách aktivistů s názvem Antifa, kteří chování neonacistů dlouhodobě monitorují.

Soud se rozhodl nevyhovět argumentům obhajoby, že snímek vznikl v uzavřené společnosti a veřejnosti nebyl určen. 

„Jestliže si pořídí fotografie a natočí se, tak zodpovídají za to, co tam dělají. Když si je pak umístí na internet, tedy do veřejného prostoru, musí počítat, že informace mohou i ze zaheslovaných stránek uniknout," vysvětlil teplický soudce Miroslav Čapek.

Jan Dufek není v soudní síni nováčkem. Už v minulosti byl podmíněně odsouzen. V současnosti je v jiném případu obviněn z výtržnictví a ublížení na zdraví. Kvůli těžké újmě na zdraví je stíhán také Nikoluk.

 

Právě se děje

Další zprávy