Srážku zavinil strojvůdce, tvrdí policie a obvinila ho

Petra Sasínová
26. 5. 2009 8:51
Při srážce vlaků v Paskově bylo v únoru zraněno přes čtyřicet cestujících
Při srážce vlaků v Paskově bylo 16. února 2009 zraněno přes čtyřicet cestujících, z toho dva lidé těžce
Při srážce vlaků v Paskově bylo 16. února 2009 zraněno přes čtyřicet cestujících, z toho dva lidé těžce | Foto: Hasičský záchranný sbor

Frýdek-Místek - Po třech měsících vyšetřování obvinili policisté z Frýdku-Místku strojvůdce vlaku, který letos v únoru zřejmě zavinil srážku s protijedoucím vlakem v Paskově.

Na hlavní trati z Ostravy do Frýdku-Místku vyjel strojvůdce osobního vlaku z nádraží v Paskově na červenou. Desítky cestujících byly tehdy zraněny, z toho dva lidé těžce.

"Strojvůdce je obviněný z obecného ohrožení. Hrozí mu až pět let vězení," informoval mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. Třiapadesátiletý strojvedoucí, který byl při nehodě sám zraněn na hlavě, tvrdí, že si na nic nepamatuje.

"Podle výsledku šetření drážní inspekce je zřejmé, že strojvedoucí vyjel z nádraží přesto, že na návěstidle svítila červená a kolem červené návěsti i projel," doplnil Žurovec.

Policisté muže obvinili, i když uznávají, že z nádraží není na návěstidlo vidět. "Drážní předpisy však pamatují i na tuto situaci. Strojvůdce může v takovém případě z nádraží vyjet, maximálně však čtyřicetikilometrovou rychlostí. Tuto rychlost má dodržet až k návěstidlu. To však strojvůdce nedodržel, kolem návěstidla projel rychlostí sedmdesát kilometrů v hodině," vysvětloval policejní mluvčí.

Bezprostředně před střetem se strojvůdci podařilo snížit rychlost rychlobrzdou na čtyřicet jedna kilometrů v hodině. "Tím bezesporu zmírnil následky havárie," řekl Žurovec.

Stihl varovat kolegy

Černá skřínka z vlaku také potvrzuje, že strojvůdce rovněž varoval vlakvedoucí a průvodčí, aby utekly ze služebního oddílu lokomotivy. Protijedoucí vlak stihl téměř zastavit.

Přesto nebyly následky srážky zanedbatelné. Padesát jedna lidí muselo být ošetřeno ve zdravotnických zařízeních. Dva lidé utrpěli těžká zranění. Škoda na vlakových soupravách přesáhla deset milionů korun.

Policisté zatím případ definitivně neuzavřeli. Čekají ještě na zdravotnické posudky na několik raněných a také na komplexní zprávu České drážní inspekce.

Třiapadesátiletý strojvůdce jel 16. února směrem z Kojetína do Ostravy. Měl devět minut zpoždění. Sněžilo. V Paskově nepočkal na příjezd vlaku z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm, s nímž měl v jednokolejném úseku křižovat.

 

Právě se děje

Další zprávy