Urážku dědečka soudy potrestat neumí, zjistil šlechtic

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
16. 5. 2009 18:45
Můj předek nebyl henleinovec, říká Karl Eugen Czernin
Tohoto muže můj dědeček nepodporoval, říká Karl Eugen Czernin o Konrádu Henleinovi (na snímku)
Tohoto muže můj dědeček nepodporoval, říká Karl Eugen Czernin o Konrádu Henleinovi (na snímku) | Foto: Wikipedia Commons

Praha - Pokud v novinách o vašem mrtvém otci napíší, že byl vrah a zloděj, máte možnost se soudit. Pokud to napíší o dědovi, máte smůlu.

O tomto omezení v českém občanském právu se tento týden u soudu přesvědčil Karl Eugen Czernin, příslušník jednoho z nejstarších českých šlechtických rodů.

U Městského soudu v Praze zažaloval Národní památkový ústav, protože o jeho dědovi Evženu Czerninovi (1892-1955) napsal v brožuře pro turisty, že byl příslušník henleinovského hnutí s protičeským smýšlením, který na svém zámku v Krásném Dvoře hostil říšského ministra zahraničí Joachima von Ribbentropa.

Historie se nezkoumala. Vnuk nemá nárok

Pravdivost výroků památkářů se nezkoumala. Soud žalobu zamítl s tím, že samotnému žalobci se žádná újma nestala.

"Výroky mohly poškodit jeho děda. Český právní řád ale neumožňuje vnukům domáhat se ochrany osobnosti svých prarodičů," uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Tomáš Novosad s tím, že občanský zákoník dává právo domáhat se ochrany osobnosti, cti a podobně jen přímým potomkům.

"Je otázka, jestli je to správně. Není to ovšem otázka pro soud, ale pro zákonodárce," dodal soudce.

Czerninův advokát Petr Haluza u soudu argumentoval i tím, že výroky v brožuře o zámku Krásný Dvůr mohou poškodit jeho klienta u stále trvajících restitučních sporů, ale neuspěl.

"Přesto se odvoláme k Vrchnímu soudu v Praze. Přineseme další argumenty," říká Haluza.

Syn Rudolf Czernin se žalobou uspěl

Jeden spor o minulost a čest Evžena Czernina už Czerninové vyhráli. Vydavatel deníku Právo se musel v roce 2001 omluvit za to, že označil Evžena Czernina jako zrádce a kolaboranta.

Žalobou se soudy zabývaly, protože ji podal jeho syn Rudolf Czernin - otec dnešního neúspěšného žalobce. "Tam bylo vše bez problémů. Jenže Rudolf Czernin v roce 2004 zemřel," vysvětluje advokát Haluza.

České soudy zatím hlavní nároky potomků chudenické větve rodu Czerninů na majetek odmítly s tím, že Evžen Czernin nemá nárok na navrácení československého státního občanství, protože nebojoval dost důrazně proti nacismu.

Na jeho majetek se tak vztahuje vyvlastnění podle Benešových dekretů.

Pokud by rodina uspěla měla by právo například na velké lesní plochy, pole a rybníky na Jindřichohradecku, včetně zrekonstruovaného hradu a zámku v Jindřichově Hradci.

 

Právě se děje

Další zprávy