Analýza: Zakázat adopce gayům je protiústavní

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
23. 4. 2009 16:07
Upozornila na to právní analýza Gender studies
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Registrovaní partneři jsou v Česku jedinou skupinou lidí, která má formálně zakázáno adoptovat dítě.

Podle analýzy společnosti organizace Gender Studies je to v rozporu s ústavou, která diskriminaci na základě sexuální orientace zakazuje.

Analýzů spracoval Jan Wintr z právnické fakutly Univerzity Karlovy.

Registrovaní partneři nemohou adoptovat dítě ani jako pár, ale ani samostatně, což je podle expertů největší problém.

"Mnoho gay nebo lesbických párů vychovává dítě jednoho z partnerů například z předchozího heterosexuálního vztahu. Druhý nemá šanci vzath k dítěti nijak právně upravit. To přináší problémy, třeba pokud biologický rodič zemře nebo se partneři rozejdou," říká Martina Štěpánková, která kromě Gender Studie působí i v Poradně pro občanství, občanská a lidská práva.

Adoptovat dítě partnera je možné třeba v Německu

Pokud zemře biologický rodič, nemůže druhý z partnerů o dítě nadále pečovat. To je pal přiděleno některému z příbuzných. Problémy nastávají i během dědického řízení.

Samotný zákon o registrovaném partnerství přitom přímo nařizuje, aby partneři o potomka druhého pečovali.

Některé evropské země už gayům a lesbám umožnily adoptovat dítě svého partnera či partnerky. Podobná praxe funguje v Německu, Belgii, Dánsku, Velké Británii, Norsku, Španělsku nebo v Nizozemí.

Adopcím brání zákon o rodině

České soudy ještě podobný případ neřešily.

"Pokud by se někdo obrátil na Ústavní soud, konktétní paragraf zákona by byl velmi pravděpodobnbě zrušen," řekl právník Jan Wintr.

Ani takové rozhodnutí by neznamenalo vyřešení problému s adopcí dítěte partnera. Vznikla by jen teoretická možnost osvojit cizí dítě. "Zůstala by vyloučena společná adopce tím registrovaným párem a rovněž ta adopce, kdy biologické dítě svého partnera adoptuje ten druhý partner," řekl Wintr.

Ke změna by bylo nutné přepsat český zákon o rodině, který vylučuje, aby dítě mělo v rodném listě dva rodiče stejného pohlaví.

 

Právě se děje

Další zprávy