Politici se sami chytají do pastí náhubkového zákona

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 4. 2009 20:15
Ivan Langer zveřejňuje identitu oběti Bohumíra Ďurička
Ivan Langer
Ivan Langer | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Politici od dubna zavedli velmi přísný zákon, který omezuje zveřejňování jmen a dalších údajů u obětí trestných činů, a teď sami balancují na jeho hraně.

Odstupující ministr vnitra Ivan Langer v televizi nejméně dvakrát zveřejnil jméno muže, kterého zastřelil pražský hoteliér Bohumír Ďuričko.

Je sporné, zda u tohoto případu ještě náhubkový zákon platí, protože se odehrál před účinností zákona a média o něm masivně informovala.

Novináři si příliš jisti nejsou a většina přestala jméno oběti zveřejňovat. Souhlas s tím měli jen do poloviny dubna. Teď už rodina nechce, aby jí byla událost připomínána.

Politici se sankcí náhubkového zákona se narozdíl od médií tolik nebojí.

Například Ivan Langer souhlas rodiny neměl. "Nevím o tom , že by rodina dávala souhlas nějakému politikovi. Určitě ne. O souhlas žádala jen média," řekl právní zástupce poškozené rodiny Josef Lžičař.

Ivan Langer na dotaz Aktuálně.cz nereagoval. Ani jeho mluvčí nechtěla jeho výroky komentovat.

"Politici mají na rozdíl od médií imunitu a nemusejí se bát pětimilionové pokuty. Média postupují velmi opatrně," říká člen vedení Syndikátu novinářů Jan Punčochář.

Podle jednoho z tvůrců zákona předsedy ústavněprávního výboru Marka Bendy jeho stranický kolega zákon neporušil, jistý si ale není.

"To bude muset vyřešit někdo jiný. Nejsem oprávněn zákony vykládat," uvedl.

Jméno stejné oběti zveřejnila i ČSSD

Celé jméno oběti stejného trestného činu zveřejnila bez souhlasu i ČSSD.

V den, kdy začal proces s Bohumírem Ďuričkem, poslal vedoucí marketingu ČSSD Petr Dimun do médií zprávu, která zdůrazňovala, že střelba se neodehrála na křtu knihy Jiřího Paroubka ale po křtu. I v této tiskové zprávě byla zveřejněna identita oběti. Zpráva je k dispozici i na internetových stránkách sociální demokracie.

Petr Dimun uznává, že souhlas od pozůstalých nemá.

"Nejsem médium. Ta událost se stala před účinností zákona. Navíc si mohu souhlas od rodiny zpětně vyžádat a zákonu bude učiněno zadost," uvedl pro Aktuálně.cz Dimun.

Petr Dimun
Petr Dimun | Foto: Ondřej Besperát

To ovšem není tak docela jasné. Zákon totiž neříká, že údaje o oběti nesmí zveřejňovat média. Nesmí je zveřejňovat "nikdo a jakýmkoli způsobem".

Nestačí ani dodatečný souhlas. Zveřejnit údaje je možné, jen "dá-li k jejich zveřejnění poškozený předchozí písemný souhlas". To platí i pro souhlas od pozůstalých.

Novela trestního řádu, trestního zákona a dalších norem, pro kterou se vžilo označení náhubkový zákon, je účinný od prvního dubna.

Kromě téměř všeobjímajícího zákazu zveřejňovat identitu obětí trestných činů zakazuje i zveřejňování policejních odposlechů a jiných informací z policejního vyšetřování.

 

Právě se děje

Další zprávy