Palas obešel soud. Ten teď zakázal i vracení poplatků

ČTK Lenka Smyčková, ČTK
14. 4. 2009 15:10
Ostravský soud vydal už druhé předběžné opatření kvůli proplácení poplatků v krajské lékárně
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Opava - Krajský soud v Ostravě napodruhé zakázal lékárně Slezské nemocnice v Opavě proplácet klientům regulační poplatky za položku na receptu. Nepomohl ani fígl, který kraj zavedl hned po prvním zákazu.

Lékárna se musí zdržet kompenzací poplatků na základě už druhého předběžného opatření soudu.

Předběžné rozhodnutí bude pravděpodobně platit tak dlouho, dokud soud definitivně nerozhodne o tom, jestli je postup Moravskoslezského kraje nekalou soutěží.

Mluvčí nemocnice Daniel Svoboda řekl, že nemocnice teď rozhodnutí soudu respektuje a poplatky lidem kompenzovat nebude. Vedení kraje se zatím k záležitosti nevyjádřilo.

Místo proplácení vracení

Žalobu na kraj podal opavský lékárník Marek Hampel. Jeho spor s hejtmanstvím začal v únoru, když kraj začal lidem proplácet regulační poplatky v lékárnách, které pod něj spadají. Hampel tvrdí, že je to nekalá soutěž.

Krajský soud jeho žalobu přijal a do doby, než rozhodne, vydal předběžné opatření, aby kraj proplácení poplatků zastavil.

Jenže hejtman Jaroslav Palas se nechal omezit jen na jeden den. A pak předběžné rozhodnutí obešel.

"Předběžné opatření, o kterém rozhodl soud, nám v podstatě ukládá, abychom nepokračovali ve stávajícím systému. Můžeme přejít na jiný," řekl po vydání předběžného opatření Palas novinářům.

Kraj poplatky proplácel dál, i když jiným způsobem - zpětným vyplácením třicetikorunových položek, jaké funguje například na Plzeňsku. Teď ale soud předběžným opatřením zatrhnul i tuto možnost.

Rath rozdá kupóny

Soud předběžným opatřením zakázal proplácení regulačních poplatků v několika lékárnách také ve Středočeském kraji.

Hejtman David Rath se ale podobně jako Palas nedal soudem zastrašit. Na tiskové konferenci oznámil, že v lékárnách zavede třicetikorunové kuponové slevy.

Kupony si nechají vytisknout samy nemocnice, kraj jim za to poskytne dotaci. Rath je přesvědčen, že v případě, že poplatky budou hradit přímo nemocnice, zákon porušen nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy