Rath popudil soudce, dal lidem letáky s čísly na soud

Simona Holecová
10. 4. 2009 17:10
Soudcovská unie se proti tomu důsledně ohradila
Středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Zpochybňovat jako vrcholný politik rozhodnutí soudu? Proč ne...
Středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Zpochybňovat jako vrcholný politik rozhodnutí soudu? Proč ne... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středočeský hejtman David Rath rozpoutal další spor. Tentokrát se pustil do křížku rovnou s celou soudcovskou unií. Tu popudilo, že hejtman zveřejnil konakt na jemu nepohodlnou soudkyni.

Aféra se stala ve stejný den, kdy musel David Rath uznat, že prohrál první kolo boje o poplatky.

Kraj zažalovaly dvě společnosti provozující lékárny v Mladé Boleslavi a v Praze. Podle nich se nemocniční lékárna a potažmo celý kraj dopouští nekalé hospodářské soutěže. Soud obavy uznal jako reálné a ve čtvrtek vydal předběžné opatření. Dokud nepadne pravomocný rozsudek, nesmí kraj za lidi poplatky ve svých lékárnách hradit.

"Já budu verdikt soudu respektovat. Ale to neznamená, že se jej nepokusím zvrátit," komentoval to Rath.

A vzápětí zveřejnil oznámení, kterým bude Středočeský kraj ve svých lékárnách informovat, že teď za pacienty platit nemůže.

V oznámení označil rozhodnutí soudkyně za "asociální a protiústavní."

A v dovětku připojil: "Dotaz na důvody rozhodnutí soudu a rychlost vyřešení můžete vznést na paní JUDr. Moniku Vackovou, tel. 224 172 111, Městský soud v Praze, pracoviště Slezská 9, 120 00 PRAHA 2."

Soudcovská unie se proti tomu ohradila a Rathův dopis označila za populistický.

"Útok lze považovat za protiústavní snahu o ohrožení nestrannosti soudu a o zatahování politických her do soudních sporů," napsal v prohlášení prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník. "Pokud by měl MUDr. Rath skutečně zájem seznámit občany s důvody rozhodnutí, mohl jeho kopii zveřejnit a nenavádět eticky nepřijatelným způsobem k jejich zjišťování nezákonnou cestou.

 

Právě se děje

Další zprávy