Slonková online: Politici si našli bič na novináře

Domácí Domácí
30. 3. 2009 11:20
Reportérka Aktuálně.cz Sabina Slonková odpovídlaa od 10:30
Sabina Slonková, reportérka Aktuálně.cz
Sabina Slonková, reportérka Aktuálně.cz | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká sněmovna prosadila, aby od této středy novinářům hrozila vysoká pokuta nebo i několikaleté vězení v důsledku zveřejnění policejních odposlechů.

Podle novel trestního řádu a zákona, které platí od dubna, by veřejnost také neměla být informována o obětech některých trestných činů.

Jak moc to změní práci novinářů a podobu zpráv, které se k vám - čtenářům - dostávájí? Proč by média měla mít dál právo - bez hrozby vysoké pokuty či pětiletého žaláře - informovat o dokumentech, které dokládají například zneužívání moci či zbytečný vpád státu do soukromí?

Na to jste se mohli v úterý od 10:30 ptát reportérky Aktuálně.cz Sabiny Slonkové.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Náhubkový zákon: Co už nemáte vědět o politicích z odposlechů

Sabina Slonková se novinařině věnuje od roku 1991; od počátku se soustředí na jevy související s korupcí, klientelismem. Popisovala podvody při financování politických stran i samotných politických lídrů. Poslední roky se zabývala i finančními machinacemi ve státních firmách.

Při rozkrývání jednotlivých kauz někdy vychází i z informací, jejichž původ je v odposleších. Hrozba pokuty či vězení se právě její práce bezprostředně týká.

Odborné kruhy hodnotí její práci jinak: Sabina Slonková získala nejprestižnější tuzemské novinářské ceny. Cenu Ferdinanda Peroutky za investigativní žurnalistiku, novinářskou cenu K. H. Borovského a v roce 2008 plzeňskou Cenu 1. června za přínos demokracii.

Odpovědi Sabiny Slonkové na téma "náhubkový zákon" čtěte zde:

Odpovězeno: 31. 03. | 10:33Autor: Lenka Halabánková

Otázka: Dobrý den. Pořád to s těmi odposlechy moc nechápu. Můžete mi říct nějakou aféru, která by bez odposlechů nebyla? Teda kromě Ivánku, kamaráde, což byla spíš taškařice? Díky a držte se.

Sabina Slonková: Dobrý den i Vám. Zatím poslední známý případ byl spojený s Ivanem Langerem. Loni v květnu jsme na Aktuálně.cz upozornili, že ještě coby místopředseda sněmovny lobboval za zájmy skupinu mafiánského bosse Mrázka. A vycházeli jsme právě z materiálů, které policie nashromáždila z odposlechnutých telefonických hovorů.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:35Autor: Demokrat

Otázka: Jaký je Váš názor?
Je tento zákon upřímnou snahou ochránit presumpci neviny a oběti trestných činů a nebo je cíleně zaměřený na umlčení nepříjemných novinářů.

Sabina Slonková: Nechci sahat poslancům do svědomí, ale obávám se, že převažuje ten druhý důvod. Proč? Když jsme zveřejňovali odposlechy spojené s fotbalovými funkcionáři, politici se bavili. Teprve, když se začaly objevovat v médiích odposlechy jejich hovorů, zasáhli. Do té doby od nich žádná iniciativa nepřišla.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:36Autor: hasmen

Otázka: Paní Slonková,domluvte se s ostatními a 14 dní,tři neděle o patlamentu ani čárku... Přilezou za Vámi sami.Hezký den přeje hasmen

Sabina Slonková: To je bezvadný nápad, už jsme se o tom mockrát bavili, jak to provést. Ale ruku na srdce: nikdy bychom nedosáhli dohody všech médií a pak by taková snaha přišla vniveč. Bohužel. Taky přeji hezký den

Odpovězeno: 31. 03. | 10:37Autor: Ondra

Otázka: Vážená paní Slonková,
díky za Vaši práci, obvykle to není veselé čtení, ale doufám, že vytrváte a pomůžete nám, tupé anonymní většině, abychom v příštích volbách volili poněkud lépe, než doposud. Díky!

Sabina Slonková: Děkuju...

Odpovězeno: 31. 03. | 10:38Autor: Dobrý člověk

Otázka: Překvapuje vás,co se poslední dobou děje v pos. sněmovně?

Sabina Slonková: Nepřekvapuje. Pořád je to jen odvar toho, jak se někteří politici chovají, když se vypnou televizní kamery. Ale za některými zeměmi ještě zaostáváme, zatím se nám ve sněmovně politici nefackují.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:40Autor: Ladislav

Otázka: Myslíte si, že se média dokáží sjednotit v boji proti tomuto zákonu a politici ztratí možnost exhibovat v různých diskuzních pořadech? Nebo každé noviny, TV či server si budou hrát na vlastním písečku?

Sabina Slonková: Z dosavadního postupu médií mám dojem, že se tentokrát skutečně novináři sjednotili a snaží se docílit změny toho nesmyslného zákona. Nakolik se to odrazí na přístupu politiků do diskusních pořadů, to si netroufám odhadnout.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:41Autor: martin

Otázka: Dobrý den, jak to ,že nikdo socanům nepřipomíná jejich obstrukce po volbách,nehorázné průtahy při volbě prezidenta a neustálé vyslovování nedůvěry vládě ! A úmyslné zdržování prodloužení mandátu pobytu našich vojsk v zahraničních misích ! Vždyť je to nehorázná ostuda. Jak se tomuto bránit ? Děkuji .

Sabina Slonková: Dobrý den, myslím, že na to nikdo nezapomíná, jen občas nové události přebíjí ty starší, které by si zasloužily ještě zůstat na výsluní.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:45Autor: Dr. No

Otázka: Nezdá se Vám, že jste sama v područí lobbyistů? Vždyť ty odposlechy Vám někdo dodává "na klíč" a určitě vyžaduje protislužbu. Tak jakápak nezávislá žurnalistika.

Sabina Slonková: Jsem si jistá, že nejsem v područí lobbistů. Nikdy se mi navíc nestalo, aby za mnou někdo přišel a přinesl mi odposlechy na zlatém podnose, jak Vy říkáte "na klíč". Zpravidla je to tak, že se při práci na jiném případu dozvíme o tom, že existuje jiná zajímavá kauza, kterou lze doložit jen pomocí například oněch odposlechů. A někdy se nám je podaří získat, někdy ne. Mluvím sice jen za sebe, ale v této branži to na principu protislužeb moc nefunguje. Když to uděláte, je to jako s úplatkem. Už se vezete, a někdo Vás má v hrsti. To za to přece nestojí.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:47Autor: Pavel Kostura

Otázka: Co si myslíte o zákonu o prokázání původu peněz? Nebylo by to lepší protikorupční opatření než zákaz odposlechů? Když se marnily prostředky u lékařů, zavedly se poplatky, když je moc starých aut, zavedly se ekologické poplatky. KDyž je moc korupce, zakáže se zveřejnění odposlechů. Není to divné?

Sabina Slonková: Není to divné, je to přímá úměra... Teď ale vážně: jsem přesvědčená, že novináři si cestu, jak zveřejnit konkrétní informaci, aniž by ten zákon porušili, najdou. A co se týče boje proti korupci, někdy si říkám, jestli vůbec někdo z politické elity má skutečný zájem proti tomu bojovat.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:49Autor: charles

Otázka: Dobrý den, nemyslíte si, že si novináři nějaku kontrolu zaslouží, protože se chovají jak divá zvěř?

Sabina Slonková: Dobrý den, s novináři to máte jako s kterýmkoli jiným povoláním. Máte pravdu, že mezi námi se občas taky nějaká divá zvěř najde. Ale je diskutabilní, jestli je řešením právě onen zákon.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:51Autor: pozorovatel

Otázka: Problém je možná někde jinde, proč většina novinářů jsou ryzí propagandisté a proč řada kauz vzniká pouze na objednávku?

Sabina Slonková: Je mi líto, že to tak vidíte. Nemyslím si, že to je s novinařinou tak hrozné. A nevěřte tomu, že kauzy vznikají jen na objednávku. Opravdu to tak není.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:55Autor: PAvel

Otázka: Dobrý den,
je dobře, že si někdo nahraje rozhovor ( pan Dalík x pan Bártek) a pak použije jen sestřihané úryvky s tím, že ostatní možná až jindy ??

Je dobře, že ze spisu unikne něco před soudem a zase jenom úryvky. Jak by jste se k tomu vyjádřila, kdyby se týkálo Vás ???

Víte , zprávy

Sabina Slonková: Dobrý den, k té první části: je otázka svědomí pana Bártka, proč rozhovor s panem Dalíkem nahrával, i když mu slíbil, že to neudělá. A co se týče zveřejnění jen části jejich hovoru: na toto téma kolegové z Aktuálně.cz připravili samostatný článek, najdete ho v archivu domáci rubriky. Shodli jsme se na tom, že pokud veřejnoprávní televize skrytě někoho nahrává, měla by pak zveřejnit celý záznam. Jistě, že je špatně, když uniknou jen úryvky, ale vždycky jsme se v takových případech snažili získat co nejkompletnější doklady.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:58Autor: G. Giormani

Otázka: Vážená paní Slonková. Víte něco o tom, proč pan Topolánek nevyměnil šéfa BIS všehoschopného Langa? Takový grázl je nejen dle mého názoru hlavním viníkem marastu v ČR. Namísto kontroly nad extremizmem posiluje Bublany a Tejce. Celý tento postup nás všechny vrací zpět na ruskotatarský východ.

Sabina Slonková: Dobrý den, nevím, jestli je pan Lang všehoschopný. Občas o akceschopnosti té služby naopak pochybuji. Ale to není problém BIS, ale politiků, z nichž řada se už roky BIS a další bezpečnostní složky snaží využívat čistě ve svůj prospěch.

Odpovězeno: 31. 03. | 10:59Autor: jirka

Otázka: Uvedeným zákonem se naše republika dostala někam na okraj civilizované Evropy, pokud ne už mimo ni. Předpokládáte, že se novináři - a média všeobecně - budou nějak bránit? Např. u Ústavního soudu? Děkuji.

Sabina Slonková: Skupina senátorů chce podat ústavní stížnost, ale musí jich být sedmnáct, a to zatím není. Spolupracují na tom šéfredaktoři významných médií (včetně Petra Závozdy, šéfredaktora Aktuálně.cz) a Syndikát novinářů. Druhá cesta je, že se k Ústavnímu soudu dostane konkrétní případ potrestaného novináře, který se bude bránit.

Pak také vzniká specializovaná stránka s názvem "vězení pro novináře", která by měla široké veřejnosti vysvětlovat, v čem je vlastně problém.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:00Autor: Milan Š.

Otázka: Dobrý den. Můj názor je takový, že trestán by měl být ten, kdo "to vynese" a ne novinář, ten má mít svobodu slova. Snad se najde někdo rozumný a změní to, jinak v době nesvobody slova jsem již prožil dost let. Hodně úspěchů v práci přeji všem novinářům a hlavně tu svobodu projevu.

Sabina Slonková: Dobrý den, nelze než souhlasit. Ale statistika ukazuje, že stát nedokáže původce úniku odposlechů vypátrat, natož potrestat. Stíhat novináře je přece jednodušší...Děkuju.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:03Autor: Paja

Otázka: Dobrý den,
myslíte si že se Vás Srba opravdu chystal zlikvidovat. Bez ohledu jestli ano či ne nemyslíte si že potencionální vrazi, ti co připravují vraždu či objednavatelé dostávají vyšší tresty než samotní vykonavatelé brutálních vražd?

Sabina Slonková: Dobrý den, beru to tak, že soud konstatoval, že vraždu připravoval... Co se týče trestů, ty jsou v konkrétních případech často různé. Je na dlouhou debatu, co je vlastně horší: objednat si něčí smrt nebo za peníze někoho zabít. Osobně to vidím nastejno.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:04Autor: Michael

Otázka: Dobrý den,Novináři v některý věcech a situacích neznají hranic.A kolikrát více ublíží než informují.Též objektivita je někde jinde. Osobně si myslím že náhubkový zákon je na místě.A na určité věci by se mělo jít ještě tvrději.

Sabina Slonková: Dobrý den, Váš názor Vám neberu. Jen Vám přeji, abyste se nedožil doby, kdy o tom, co si budete číst na internetu, v novinách a budete sledovat v televizi, budou rozhodovat politici.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:06Autor: Ivana

Otázka: Jak vnímáte vůbec (českou) politiku jako takovou? Chodíte k volbám? Děkuji a přeji mnoho zdaru

Sabina Slonková: Dobrý den, myslím, že nejméně jednu generaci potrvá, než budeme mít politiky, s nimiž bychom mohli být víceméně spokojeni. K volbám jsem chodila, ale minule jsem už nebyla. Vždycky se na kandidátce objevil někdo, u koho jsem věděla, že mu k poslaneckému křeslu pomáhat nechci. Mějte se hezky.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:08Autor: vilda

Otázka: jak muze nekdo bez trestne nekoho nazvat rasistou? jako napriklad to udelala radoby novinarka sasinova. soud ds nezrusil, i kdyz to langr naridil, a ona je klidne osoci verejne. ona je vic nez soud.

Sabina Slonková: Pokud se Vám to nelíbí, můžete na redakci podat trestní oznámení. A pokud se někdo chová jako rasista, nemusí na to být soudní razítko, abyste ho mohl takto označit.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:11Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den. Internet je jak známo anonymní médium. Hrozil by někomu postih, pokud byste
dejme tomu poslala přepis z utajovaného materiálu( odposlechu ) např. přímo soudci?
Děkuji.

Sabina Slonková: Nerozumím přesně, na co se ptáte. Jsme tradiční redakce, která se řídí vlastním etickým kodexem ( http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/clanek.phtml?id=747 ). Pokud máme informace ověřené, zveřejníme je. Nerozumím, proč bychom měli něco posílat soudu.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:11Autor: David Erber

Otázka: Pani Slonková nedejte se,fandím vám.Vůbec se snima neserte,pořádně jim to nandejte.Držte se s pozdravem David Erber z Rabensburgu

Sabina Slonková: Dobrý den, jste milej. Děkuju...

Odpovězeno: 31. 03. | 11:12Autor: cobra

Otázka: Spláchnout politiky a nastolit skutečnou demokracii ! Bylo by to reálné ???

Sabina Slonková: No, nevím. Oni by se našli noví podobní...

Odpovězeno: 31. 03. | 11:15Autor: Štěpán

Otázka: To, že je předkladatelem "náhubkáče" syn disidenta, který obdivoval Pinocheta, je výmluvné. Nemohli by novináři všechny, kteří se zákonem souhlasili nebo ho podepsali, po dobu alespoň jednoho měsíce vůbec nejmenovat? Jde přece o "oběti" mafie!

Sabina Slonková: Myslím, že výstižně to pojmenoval kolega Martin Novák na blogu na Aktuálně.cz. ( http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/martin-novak.php?itemid=5826 ) Váš nápad proberem v redakci :)

Odpovězeno: 31. 03. | 11:18Autor: Martin Rosek

Otázka: Neberte si to prosím Vás osobně, ale moc bych si přál, aby se médiím všeobecně omezili pravomoce, protože to co se předhazuje lidem, není pravda ani lež a způsobuje to rozbroje ve společnosti..já jako specialista na energetiku bych si strašně přál, aby se články opírali o fakta..máte stejný pocit?

Sabina Slonková: Dobrý den, já vím, že spousta lidí z oborů, v jakém pracujete vy, často nad našimi články úpí. Zjednodušujeme, často až za hranici, kterou odborníkovo oko snese. Ale věřte, že za tím není úmysl. Novinový článek prostě nění odborná esej. A co se týče obecných témat: nejsem si jistá, jestli jsou to právě novináři, kdo způsobuje rozbroje ve společnosti. Novináři přece jen popisují a pojmenovávají.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:19Autor: majkl

Otázka: Moc Vám fandím, děláte dobrou práci s čistým vědomím. Náhubkový zákon je dalším důkazem myšlení politiků, kteří hlásají demokracii a sami sahají k cenzúře, aby se něco neprovalilo. Jen tak dál a ukazujte nám, kdo jaký je ať víme koho volit.

Sabina Slonková: Dobrý den, děkuju Vám.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:22Autor: Jean Laroux

Otázka: Nezdá se Vám že novináři si už sami dávno dobrovolně nasadili náhubek tzv. mediální korektnosti ? Zprávy hromadně opisují ze stejných zdrojů (tiskových center) a prosazují jednu názorovou linii tzv. mainstream. Čest výjimkám .. ty bohužel nenajdeme v hlavních (veřejnoprávních) médiích.

Sabina Slonková: Máte pravdu,že občas to tak může vypadat. Ale dost často to není dobrovolný náhubek, ale obyčejná lenost.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:24Autor: Standa

Otázka: Mám návrh ohledně zveřejňování odposlechů: založit např. v Německu "zpravodajský web" (třeba i opravdový), odtud pak informace(odposlechy) jednoduše přebírat. Jak prosté, že? :-)

Sabina Slonková: Šikula... :)
Ale ono to asi nebude tak prosté. Už teď je několik právních názorů, zda by to bylo nebo nebylo legální. Převažuje ten, že se stále dopouštíte trestné činnosti, která má dopad na území Česka.
Čili - zkusit se to dá, alespoň budeme vědět, co si můžeme dovolit. A radši to zkusíme v některé ze zemí, která s Českem nespolupracuje na vydávání "zločinců", třeba Seychely. :)

Odpovězeno: 31. 03. | 11:24Autor: Míla

Otázka: Paní Sabino, co budete dělat s případnými choulostivými informacemi na politiky, státní úředníky a vůbec na lidi placenými z našich daní, pocházejících z odposlechů a ke kterým se eventuelně dostanete po 1.dubnu.

Sabina Slonková: Myslím, že to samé, co většina ostatních redakcí. Když budou pravdivé a důležité, prostě je zveřejníme. Stavíme na principu, že politici nemohou rozhodovat o tom, co novináři smějí zveřejňovat. Rádi si k tomu vyslechneme verdikty soudu.

Odpovězeno: 31. 03. | 11:30Autor: Zdeněk

Otázka: Připadá Vám v pořádku zveřejňovat odposlechy. Odposlech je výrazný zásah do soukromí. Pokud je odůvodněný, dá se to ještě tolerovat. Ale aby byl ještě zveřejněn médii, to už je trochu moc. Nemyslíte?
Vám by se líbilo, kdyby někdo zveřejnil Vaše soukromé hovory?

Sabina Slonková: Je to případ od případu. Plošně se samozřejmě nedá říct, že se mají všechny odposlechy zveřejňovat. Ale přikláním se k názoru, že pokud je odposlech jediný důkaz poklesku daného politika a nelze jej "usvědčit" jinak, má být zveřejněn. Ryze soukromé hovory mají samozřejmě zůstat vždy soukromé. Děkuji za otázky, mějte se hezky. Sabina Slonková

 

Právě se děje

Další zprávy