Poslanec boural. Zemřel Ivan Hlinka. Už se to nedozvíte

Simona Holecová
31. 3. 2009 15:30
Od dubna začíná platit kontroverzní novela
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už od zítřka se k vám zpravodajství - ať už na internetu, v novinách či televizi - bude dostávat ve velmi okleštěné podobě.

Novináři mají od dubna zakázáno pod hrozbou vysoké pokuty až vězení informovat o obětech trestných činů či o průběhu trestního řízení.

Co to v praxi znamená? Například, že byste se v budoucnu už nedozvěděli, kdo zemřel při tragické dopravní nehodě u Karlových Varů.

Jméno slavného trenéra hokejové reprezentace Ivana Hlinky nesmí podle rozhodnutí zákonodárců žádná redakce zveřejnit. Minimálně, dokud policie neskončí vyšetřování nehody a nevyloučí možnost, že Hlinka zemřel vinou druhého řidiče. Pokud by tomu tak bylo, je nutno na Hlinku pohlížet jako na obět trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti a jako takovém o něm redakce nesmí psát. Leda by měla v ruce písemný souhlas pozůstalých...

Souběžně s tím začínají pro média platit i další omezení, nejkritizovanějším z nich je zákaz zveřejňování policejních odposlechů.

Foto: repro Aktuálně.cz
Čtěte více:
Náhubkový zákon: Co už nemáte vědět o politicích z odposlechů
Foto: Aktuálně.cz
Online rozhovor:
Politici si našli bič na novináře, říká reportérka Sabina Slonková

Redakce Aktuálně.cz vám nyní předkládá výběr ze zpráv, které už nebude moci od 1. 4. v této podobě na svých stránkách publikovat.

Ve všech případech jde o články, v nichž má význam jméno postiženého publikovat; redakce ani v minulosti nezveřejňovala jména osob, které nejsou veřejně známy, aby chránila jejich soukromí. Takovým případem byl například hojně medializovaný soudní spor ženy, která se u Krajského soudu v Brně domáhala od nemocnice odškodného za nepodařený potrat, po kterém se jí narodilo zdravé dítě.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Chtěla potrat,má zdravé dítě. Dostane 80 tisíc náhrady

V tomto článku jste si o dotyčné mohli přečíst maximálně tuto stručnou informaci: "Žena, jejíž identitu i adresu redakce Aktuálně.cz zná, ale rozhodla se v zájmu dítěte nezveřejňovat, rozsudek uvítala..."

U jiných kauz však jména protagonistů hrají klíčovou roli. Redakce se vždy snaží i tak zacházet s citlivými údaji co nejkorektněji, podle dikce vlastního etického kodexu.

Podívejte se tedy, co bude také od 1. dubna zapovězeno.

1. Redakce nebude moci informovat o obětech dopravních nehod (zdůvodnění výše)

Koalice přišla o další hlas, poslanec Hink havaroval

"...Vládní koalice bude na nadcházející schůzi sněmovny o dva hlasy chudší. Kromě těžce nemocného lidovce Tomáše Kvapila jí totiž bude chybět i poslanec Vladimír Hink (ODS). Měl dopravní nehodu a leží v nemocnici. Deníku Aktuálně.cz to bez bližších podrobností řekl šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.
"Mohu potvrdit, že je v pracovní neschopnosti," řekla Hinkova tajemnice Barbara Jagrová.
I když chtěl kabinet sněmovnou protlačit zdravotní reformu a další klíčové normy, nebude teď mít do síly návrhy prosadit..."
Vladimír Hink
Vladimír Hink | Foto: ODS

2. Redakce nebude moci bez písemného souhlasu dotyčných informovat o nejrůznějších útocích

Komunistu Dolejše zbili. Kvůli politice?

"...Poslance KSČM napadli čtyři neznámí muži, při útoku na něj křičeli: "Ty komunistická svině". Incident je už druhým útokem na politika během pár dní. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz byl Jiří Dolejš napaden v pondělí večer v pražských Dejvicích, kde bydlí.
Čtveřice útočníků ho několik minut sledovala a poté jej v jedné z ulic napadla. Místopředsedu komunistů zkopali a bili jej do obličeje..."

3. Zakázáno je informovat o průběhu trestního řízení (vyšetřování policie, podezření, obvinění, postup státního zastupitelství), pokud by to mohlo poškodit dotyčného.

Europoslanec Ransdorf srazil autem dívku. K soudu nejde

"...Nehodu poslance Miloslava Ransdorfa, který před necelými čtyřmi měsíci srazil v Praze na přechodu dívku, policie vyhodnotila jako přestupek. "Případ se teď přesouvá na magistrát," řekl Aktuálně.cz mluvčí pražských policistů Ladislav Bernášek. Podle znaleckých posudků se europoslanec nedopustil žádného prohřešku proti bezpečnosti na silnicích, a k soudu tedy nepůjde..."
Miloslav Ransdorf, evropský poslanec za KSČM
Miloslav Ransdorf, evropský poslanec za KSČM | Foto: Ondřej Besperát

 Policie navrhla obžalovat poslance Vondrušku

"...Policie navrhla obžalovat komunistického poslance Josefa Vondrušku. Bývalý bachař se měl provinit tím, že na začátku 80. let ve věznici Minkovice mlátil politického vězně Jiřího Wolfa. "Policie ukončila vyšetřování a dala návrh na podání obžaloby. Doručený ho máme od 5. května," potvrdil liberecký žalobce Miroslav Mareš..."
Foto: Ludvík Hradilek

4. Redakce nebude moci zveřejnit zprávy o obětech trestných činů

Bývalý kytarista Tři sester Sahula byl zavražděn

"...Někdejšího kytaristu Tří sester a pozdějšího lídra kapely Synové výčepu nalezla policie v chatové oblasti Skuheř u Kamenice v oblasti Praha-západ. Policie z jeho smrti dnes obvinila dva mladíky, s nimiž se setkal v předvečer smrti v jednom kamenickém baru. Bar opustili krátce po jeho odchodu a podle vyšetřovatelů si na zpěváka počkali, zbili jej k smrti a sebrali mu zhruba tisíc korun..."
Foto: Aktuálně.cz

Syn podnikatele Kočky zabit po křtu Paroubkovy knihy

"...V centru metropole v restauraci Monarch byl před půlnocí zavražděn Václav Kočka mladší, syn provozovatele Matějské pouti. Stalo se tak jen několik hodin poté, co zde křtil svou knihu Jiří Paroubek...Paroubek řekl, že celý incident je pro něj osobní tragédie, protože se jedná o jeho přátele. Na mimořádné tiskové konfereci uvedl, že křest knihy byl otevřenou akcí..."
Mezi všemi mercedesy ten nejluxusnější vůz. Přesto v něm nikdo nechce jezdit
Mezi všemi mercedesy ten nejluxusnější vůz. Přesto v něm nikdo nechce jezdit | Foto: Ludvík Hradilek

Muž, označovaný za šéfa mafie, zastřelen

"...Při atentátu zemřel ve středu večer František Mrázek, společník podnikatele Tomáše Pitra. František Mrázek je považovaný za klíčovou postavu podnikatelů sdružených kolem potravinářské společnosti Setuza, za niž na veřejnosti vystupoval právě Pitr. Zatím neznámý střelec Mrázka zasáhl v okamžiku, kdy vycházel ze sídla svých firem v doprovodu dvou mužů..."
Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy