Stát musí znovu posoudit, zda se smí rodit bez lékařů

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
19. 3. 2009 13:55
Porodní dům vyhrál soud nad ministerstvem, to podá stížnost
V porodním domě se porody zatím pouze nacvičují.
V porodním domě se porody zatím pouze nacvičují. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Porodní dům U čápa vyhrál soud s ministerstvem zdravotnictví. To teď musí znovu posoudit žádost domu, aby v něm mohly ženy rodit pod vedením porodních asistentek.

Rozhodl o tom pražský městský soud.

Porodní asistentky verdikt vítají. Doufají, že se v Česku konečně začnou uplatňovat liberálnější pravidla pro práci porodních asistentek, která byla přijata při vstupu země do Evropské unie. Spor ale bude pokračovat, protože ministerstvo s rozhodnutím nesouhlasí je rozhodnuto podat kasační stížnost.

V porodním domě U čápa v Praze 4 se nyní konají hlavně kurzy pro těhotné a školení porodních asistentek. Zakladatelka domu Zuzana Štromerová, před několika lety požádala pražský magistrát, aby mohl dům fungovat i jako porodnice, kde by porody vedly asistentky.

Úřad ale její žádost o registraci odmítl s tím, že musí ženám a dětem zajistit nepřetržitou lékařskou péči a vybavení odpovídající porodnici.

"Ministerstvu zdravotnictví jde především o zdraví rodiček i dětí a jejich bezpečnost. Ministerstvo stále trvá na tom, že Porodní dům U Čápa nesplňuje především podmínku personálního obsazení, zejména v bodě dostupnosti lékaře. Při každém porodu, byť předem nejsou indikovány problémy, může v jeho průběhu dojít k zásadnímu zvratu a dosažitelnost lékaře v řádu desítek sekund až několika minut může být klíčová pro zdraví dítěte i rodičky," komentoval rozhodnutí soudu mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Porodní asistentky: Právo EU je na naší straně

Za magistrát se postavilo i ministerstvo zdravotnictví. Soud dnes rozhodnutí ministerstva zrušil jako nezákonné. Bude se proto muset žádostí porodního domu znovu zabývat.

Soud sice v odůvodnění rozsudku naznačil, že porodní asistentka by měla pracovat pod dohledem lékaře. Evropské právo ale mluví jinak. Porodní dům tím argumentoval i u soudu.

Porod doma
Porod doma | Foto: Aktuálně.cz

"Mezinárodní definice porodní asistentky hovoří jasně: Má pravomoci vést porod," upozorňuje Petra Sovová z Hnutí pro aktivní mateřství. "Pravidla pro porodní asistentky platí po celé Evropě, není možné, aby vystudovaná porodní asistentka mohla nějak působit v Holandsku, Německu, Polsku a u nás ne," dodává.

Soud vytkl ministerstvu, že pro porodní asistentky, nestanovilo jasná pravidla. Pravděpodobně tak vnikne nová vyhláška.

Domácích porodů jsou stovky ročně

Podle údajů Hnutí za aktivní mateřství se ročně pro porod doma rozhodnou stovky žen. Porodní domy mohou být alternativou pro ty, které nechtějí rodit v porodnici, ale nemají na domácí porod vhodné prostředí.

"Porodní asistentky poskytují i předporodní péči. Mohou ji využít i ženy, které chtějí rodit v porodnici a těch je většina," říká Sovová.

"Porodní asistentka vás také pošle na ultrazvuk a podobně. Snáz jí ovšem vysvětlíte, třeba proč některé vyšetření podstoupit nechcete. Komunikace je mnohem příjemnější."

 

Právě se děje

Další zprávy