Verdikt proti přírodě. Svoboda za smrt vzácných tvorů

Pavel Baroch
14. 3. 2009 14:30
Firma zasypala jezero, vyhubila chráněná zvířata, nedostala ani pokutu
Foto: Jiří Kropáček

Pardubice - Okresní soud v Pardubicích osvobodil tento týden jednatele společnosti Skládka Elzet, která v minulých letech zasypala odpadem jezero v Mikulovicích, čímž vyhubila několik chráněných živočichů včetně kriticky ohroženého čolka velkého.

"Žalovaný skutek není trestným činem," konstatoval okresní soud. Rozsudek zdůvodnil především tím, že poškozené území nebylo většího rozsahu, což zákon vyžaduje.

Rozloha by podle soudce musela překročit pět hektarů, avšak znalec vymezil území biotopu s chráněnými živočichy jen zhruba na polovinu.

"Soud nepochybuje o tom, že živočichové se nezdržovali pouze na minimálním území, nicméně pro účely trestního řízení je třeba plochu kvantifikovat," uvádí se v rozsudku.

Foto: Ondřej Besperát

Jednatel podle soudu neporušil žádné další předpisy a vyhubení chráněných druhů nebylo úmyslné. Jednatel nedostane ani pokutu, protože po dlouhém soudním řízení je případný přestupek už promlčen. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Firma neměla povolení

Sdružení Arnika, které lidem z Mikulovic poskytlo právní pomoc, verdikt okresního soudu pobouřil.

"Chráněné druhy obojživelníků zmizely podle nás z plochy nejméně osmi hektarů. A jednatel Skládky Elzet si musel být vědom, že potřebuje kromě stavebního povolení i pravomocnou výjimku od orgánů ochrany přírody," poznamenala mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Skládka Elzet zavážela jezero stavebním odpadem od roku 2000 téměř čtyři roky. Později potřebovala výjimku ministerstva životního prostředí. I když výjimku několikrát získali, nikdy nebyla pravomocná, protože proti ní vždycky padlo odvolání.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Je to návod pro další podnikavce

Arnika se obává, že jednání skládkařů může být po rozhodnutí pardubického soudu návodem pro další firmy.

"Takovéto řešení je špatným signálem pro podobné podnikavce. Podobné případy se objevují stále častěji, viz případ lokality Na Plachtě," poznamenal Lukáš Matějka, právník Centra pro podporu občanů Arniky.

Do oblasti zvané Na Plachtě v Hradci Králové navezla stavební firma nebezpečný odpad včetně poškozených baterií nebo asfaltu. Území leží v ochranném pásmu přírodní památky, černá skládka zničila zimoviště některých vzácných živočichů včetně kriticky ohrožených druhů, jako je například zmije obecná, čolek obecný nebo ještěrka obecná.

Krajský úřad už kvůli nelegální skládce podal trestní oznámení, v případu se angažuje i Česká inspekce životního prostředí.

Tresty za ekologické zločiny jsou nízké

Rozhodnutí pardubického soudu osvobodit jednatele Skládky Elzet, přestože firma zahubila vzácné živočichy, je dalším důkazem toho, že ekologické zločiny se v Česku trestají jen velmi mírně.

Foto: Pavel Baroch, Aktuálně.cz

"Trestné činy proti životnímu prostředí stojí na okraji zájmu a tvoří zanedbatelnou část souzených kriminálních aktů," uvádí se v analýze, kterou pro redakci Aktuálně.cz vypracoval Lukáš Matějka ze sdružení Arnika.

Matějka prošel statistiky za posledních deset let a zjistil, že za nedovolené nakládání s odpady, za nelegální kácení lesa nebo znečištění vod bylo usvědčeno 168 osob za 209 trestných činů.

Přitom jen v roce 2007 bylo za všechna porušení trestního zákona odsouzeno více než 75 tisíc lidí, kteří se dopustili bezmála 100 tisíc trestných činů.

"Přestože policie prověřuje desítky podezření ze spáchání ekologických trestných činů ročně, na státní zastupitelství a následně k soudu jich bývá předáno velmi málo," uvedl Lukáš Matějka z Arniky.

 

Právě se děje

Další zprávy