Justiční mafii už nesmí posuzovat Cepl, rozhodl soud

Domácí Domácí
10. 3. 2009 15:15
Usnesení tvrdě kritizuje Ceplovo rozhodování
Soudce Vojtěch Cepl mladší
Soudce Vojtěch Cepl mladší | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský vrchní soud, který minulý týden nařídil nižší instanci znovu projednat takzvanou kauzu justiční mafie, také řekl, kdo už se nesmí k případu znovu dostat.

Krajskému soudu v Praze nakázal, že se novým procesem nesmí zabývat Vojtěch Cepl mladší. Tedy soudce, který loni rozhodl, že v Česku skutečně existuje "zákulisní justiční mafie".

Vrchní soud v rozsudku konstatuje, že původní soudce Vojtěch Cepl při rozhodování několikrát procesně pochybil. Jeho rozsudek označil Vrchní soud za nepřezkoumatelný pro nesrozumitelnost a založený na nepodložených spekulacích.

Krajský soud prý nerespektoval obsah žaloby. Jednotně prý nepostupoval ani v návrzích na doplnění dokazování - některé přijal, jiné bez zdůvodnění odmítl.

Zásadním pochybením bylo i to, že vzal za "prokázané a všeobecné známé" okolnosti takzvaného případu Katarský princ. Některé závěry navíc vrchní soud označil za "zjevené pravdy a nikoliv výsledek dokazování".

Soudce Cepl odmítl závěry Vrchního soudu komentovat. Aktuálně.cz řekl, že by usnesení měl komentovat ten, kdo ho sepsal.

Je to skandální

"Ta možnost v zákoně je, já jsem se s tím ale ve své praxi nikdy nesetkal," říká bývalý první viceprezident Soudcovské unie Jaroslav Mádr. "Běžné to ale rozhodně není," dodává.

Smířit se s tím nehodlá ani stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která slova o mafii použila.

"Považuji to za skandální, přijde mi to velmi neetické, jiného soudce by za to určitě jezdili ukazovat v kleci. Nemohu se ani smířit s tím, že se to dozvídám z médií. Ještě jsem to ani nedostala v písemné podobě," řekla pro Aktuálně.cz Benešová.

Vesecká znovu u soudu

V tuto chvíli se ví, že vrchní soud rozhodl o repete. Vyhověl námitce nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a šesti dalších vysokých představitelů tuzemské spravedlnosti - a případ vrátil na krajský soud. 

Podaná námitka přitom byla podle informací Aktuálně.cz formulována nezvykle tvrdě. "Soud bez důkazů svévolně hovoří o jakési 'kolektivní' vině a jeho ničím nepodložené právní závěry o jakémsi 'protistátním spikleneckém centru' nemají oporu v provedeném dokazování ani v právním hodnocení," stálo v odvolání.

Soudce Cepl mladší loni rozhodl, že se bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová nemusí Vesecké a spol. omlouvat za slova o  mafii, která použila, když komentovala způsob, jakým se vyšetřovala kauza tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka.

Souce tehdy uvedl, že Vesecká a spol. postupovali v kauze Jiřího Čunka tak, že si lidé mají plné právo myslet, že chtěli zmanipulovat vyšetřování.

Cepl přesně popsal jejich metody - od schůzek, telefonátů, šikanování zainteresovaných státních zástupců a vyšetřovatelů až po bezdůvodné předání případu do Jihlavy (což byl začátek konce Čunkova stíhání).

Účastníci sporu stále ještě nemají rozhodnutí odvolacího soudu k dispozici, neví se tedy, proč byl případ vrácen k novému projednání.

 

Právě se děje

Další zprávy