Langer utrpěl soudní debakl. Nevadí, poučíme se, slíbil

Lenka Smyčková
4. 3. 2009 12:23
Vláda neuspěla s návrhem na rozpuštění Dělnické strany. Nepřinesla důkazy
Ivan Langer: "Už známe mantinely a příště se podle nich zařídíme."
Ivan Langer: "Už známe mantinely a příště se podle nich zařídíme." | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Vláda neunesla důkazní břemeno. Vláda nepředložila důkazy.  Vláda neprokázala svá tvrzení. Tyto a podobné věty v různých variacích zazněly dnes u Nejvyššího správního soudu nesčetněkrát.

Soudce Vojtěch Šimíček jimi odůvodňoval zamítavé rozhodnutí soudu ve věci rozpuštění Dělnické strany.

Potvrdilo se tak to, na co upozorňovali odborníci a z čeho se těší příznivci strany, obviňované ze sepjetí s extremisty. Vláda podala k soudu návrh tak slabý, že neměl šanci na úspěch.

„Vláda musí předložit soudu konkrétní důkazy, které dokládají předložená tvrzení. Soud nemůže hrát roli inkvizičního tribunálu, vyhledávat sám informace, vyšetřovat činnost strany, dohledávat její názory, posuzovat symboliku. Tím by se zpronevěřil své nezávislosti," upozornil předseda šestičlenného senátu Vojtěch Šimíček.

Potlesk nikoli pro vládu

Soudní síní se po vynesení rozsudku roznesl potlesk. Příznivci Dělnické strany jím oslavili svou výhru. "Dělnická strana porazila vládu u soudu, příště to bude ve volbách," radoval se z rozsudku předseda strany Tomáš Vandas.

Vládě nikdo netleskal. U soudu utrpěl její návrh naprostý debakl. Z předložených pěti argumentů pro rozpuštění stray neobstál ani jeden.

„Je to velká prohra demokracie," řekl bezprostředně pro vynesení rozsudku Aktuálně.cz senátor Jaromír Štětina.

Vládní argumenty

  • Vláda: Je obecně známé, že Dělnická strana spolupracuje s Národním odporem.
    Soud: Nelze rozhodovat na základě obecně známých skutečností.
  • Vláda: Dělnická strana chce uchopit moc nedemokratickými prostředky. Píše to v tiskovém prohlášení.
    Soud:  Důkaz nemůže stačit. Vláda by musela prokázat, že citovaný obsah odpovídá cíli a aktivitám.
  • Vláda: Strana porušila shromažďovací právo při akci v Hradci Králové.
    Soud: Za této důkazní nouze nelze učinit závěr, zda došlo k protiprávnímu jednání.
  • Vláda: K porušení shromažďovacího zákona došlo i při akci v Litvínově.
    Soud: Vláda soudu nepředložila důkazy. I kdyby je měla, ojedinělé porušení zákona nestačí k rozpuštění strany.
  • Vláda: Dělnická strana založila ochranné sbory.
    Soud: Nevyplynulo, že by jejich činnost byla nezákonná.

S kritikou neotálela ani opozice. Předseda ČSSD Jiří Paroubek okamžitě vydal prohlášení, ve kterém žádá odvolání ministra vnitra Ivana Langera.

„Rozhodnutí NSS je spíše než o Dělnické straně rozsudkem o neschopnosti ministerstva vnitra respektive samotného ministra Ivana Langera," uvedl Paroubek v prohlášení.

Už už známe mantinely

„Neberu to jako ostudu vlády. Pro nás je to ponaučení pro příště. Je to přelomový proces, ve kterém jsme zjistili, co vlastně můžeme," mírnil nařčení z odfláknutí návrhu právník ministerstva vnitra Václav Henych.

Podobně pak reagoval i ministr vnitra Ivan Langer, prostřednictvím tiskového prohlášení. K názorům, že byl návrh slabý, se v něm vůbec nevyjádřil. Osobně reagovat nechtěl.

„Nejvyšší správní soud dnes vůbec poprvé popsal obecná kritéria, podle kterých rozhoduje v případě, že posuzuje návrh na zrušení strany pro rozpor s právním řádem České republiky. Pro nás je důležité, že nyní víme, v jakých mantinelech se můžeme a budeme pohybovat," uvedl Langer v prohlášení.

Loni v červnu po incidentu, kdy pravicoví extremisté napadli účastníky průvodu gayů a lesbiček v Brně, Langer v televizním pořadu slíbil, že „na každého jednou přijde". Hned napoprvé neuspěl.

„Dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu by si nikdo, kdo chce porušovat základní principy demokratického fungování naší země, neměl vykládat tak, že hodláme rezignovat na prosazování této své priority," vzkázal Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy