Vláda prohrála s extremisty. Soud jim stranu nezrušil

Lenka Smyčková
4. 3. 2009 10:02
Soud nedostal od vlády jasné argumenty, proč kontroverzní stranu zrušit
Vyhráli, soud je nezruší: Dělnická strana.
Vyhráli, soud je nezruší: Dělnická strana. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ohlásil po podzimních nepokojích v Litvínově boj extremistům. Jako první si vzal na mušku Dělnickou stranu, která pochod městem k romskému ghettu organizovala - s tím, že zastřešuje pravicové radikály.

Dnes souboj s Dělnickou stranou prohrál.

Nejvyšší správní soud odmítl návrh na rozpuštění strany, který z iniciativy ministra Langera vláda podala. Byl argumentačně slabý.

A to znamená, že krajně pravicová Dělnická strana smí na politické scéně dále působit a usilovat o hlasy voličů.

Předseda senátu Vojtěch Šimíček přečetl v soudní síni dlouhé odůvodnění rozsudku v průlomové kauze. V něm několikrát zopakoval, že vláda musí předložit soudu nejen svá tvrzení, proč stranu zrušit, ale i konkrétní důkazy. A vláda podle něj důkazní břemeno neunesla.

"Soud nemůže hrát roli inkvizičního tribunálu, vyhledávat sám informace, vyšetřovat činnost strany, dohledávat její názory, posuzovat symboliku... Tím by se zpronevěřil své nezávislosti. Soud posuzuje důvodnost návrhu, je nezávislým arbitrem. Vláda nese břemeno důkazní. Musí předložit konkrétní skutkové poznatky o činnosti strany a podložit je konkrétními důkazy," řekl Šimíček.

Předtím musel utišovat křik a potlesk příznivců DS, kteří v síni rozvinuli vlajku se stranickým znakem. Je na ní ozubené kolo.

Soud se návrhem zabýval už před dvěma týdny, pak si vzal čas na rozmyšlenou. Odborníci na extremismus mínili, že vláda soudní při prohraje, protože návrh, který podala, byl podle nich argumentačně slabý.

Například Klára Kalibová z občanského sdružení Tolerance a občanská společnost pro Aktuálně.cz uvedla, že ač je mnoho důkazů, že strana soustavně porušuje základní ústavní principy, v návrhu tyto argumenty úplně chybí.

Připravujeme další podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy