Karlovy Vary tajily informace, čeká je obstavení účtů

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
20. 2. 2009 16:02
Soud poslal pro informace exekutora
Který si na památku z Karlových Varů odveze Robert de Niro, největší hvězda letošního festivalu?
Který si na památku z Karlových Varů odveze Robert de Niro, největší hvězda letošního festivalu? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Exekutor nemusí v Česku zabavovat jen auta či peníze. Karlovarský magistrát musí v exekuci vydat informace, které už rok a půl odmítá sdělit občanovi.

Ten se v červnu 2007 zeptal na průběh konkrétního stavebního řízení, město ho odmítlo.

O exekuci informací už rozhodl soud. Po doručení verdiktu bude mít karlovarský magistrát zablokovaný majetek.

Pokud město údaje nevydá, může mu exekutor udělit pokuty a rovnou je vymáhat. "Částky za exekuční pokuty nejsou malé," říká odborník na práva veřejnosti na informace Oldřich Kužílek.

Upozorňuje, že karlovarský magistrát není první, kdo podobnou exekuci na informace musel řešit. "Nedávný případ obce Hajany ukázal, že menší obec v exekučním řízení může přijít o větší část svého rozpočtu. V Hajanech se naštěstí chytili za nos a vše rychle napravili."

Za soud zaplatí poplatníci

Nezisková organizace Otevřená společnost, které se snaží zlepšit komunikaci úřadů s lidmi, upozorňuje, že pokuty Karlovy Vary budou z kapsy daňových poplatníků platit, i pokud by pokutu od exekutora nedostaly. Soud už totiž nařídil zaplatit náklady exekuce i náklady člověka, který se informací domáhá.

O co přesně v kauze, která začala v roce 2007 šlo? "V návaznosti na věcný spor o výkon užívacího práva na základě nájmu k rekonstruovanému bytu podal žadatel žádost o informaci. Karlovarský magistrát si postavil hlavu a odmítl uznat svou zákonnou povinnost" přiblížil pozadí Kužílek.

"Šestkrát za sebou se vzepřel nadřízenému orgánu, který mu nařídil informace poskytnout."

 

Právě se děje

Další zprávy