Zatkli špičky policie. Zvládneme to, tvrdí jejich šéf

Martina Machová Martina Machová
10. 2. 2009 14:35
Rozhovor s šéfem policie v Libereckém kraji o razii mezi policisty
Milan Franko se stal šéfem liberecké krajské policie loni. Před tím šéfoval v Semilech
Milan Franko se stal šéfem liberecké krajské policie loni. Před tím šéfoval v Semilech | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Displej na liberecké radnici ukazuje, že do zahájení největší sportovní akce v dějinách České republiky zbývá už jen osm dní. Měla to být i jedna z největších policejních akcí. Fanoušky lyžování má v Liberci chránit 800 policistů, včetně speciálních jednotek.

Jenže dva hlavní velitelé policie libereckého okresu a jeden důstojník kriminálky mají problém. Šéf uniformovaných policistů Miroslav Dvořák, vedoucí libereckého dopravného inspektorátu Miroslav Valášek a kriminalista Miroslav Kučera byli již v pondělí ráno zadrženi policejní inspekcí.

Zatím podle neoficiálních informací se měli společně podílet hned na několika trestných činech. Jsou podězřelí, že zneužívali policejní prostředky, brali úplatky a zneužívali své pravomoci.

"Nejsme tím paralyzováni. Bezpečnostní opatření během mistrovství nejsou nijak ohroženy," říká jejich hlavní velitel a náměstek ředitele severočeské policie pro Liberecký kraj Milan Franko.

Přitom stačilo málo a nemusela to být úplně pravda. Miroslav Dvořák totiž usiloval o vysoké postavení, které Franko nyní zastává.

A.cz :Máte již nějaké informace, proč byli vaši kolegové z Liberce zadrženi?

Abych pravdu řekl, nemám, a nechci nyní o důvodech spekulovat. Státní zástupce si vyhradil, že o případu bude informovat podle svého uvážení.

V Liberci se kvůli mistrovství chystají manévry. Počítá se až s 800 policisty v terénu. I zadržení policisté se jich měli účastnit
V Liberci se kvůli mistrovství chystají manévry. Počítá se až s 800 policisty v terénu. I zadržení policisté se jich měli účastnit | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Jaká je atmosféra v liberecké policii?

Je to překvapení, chaos ale určitě ne. Zejména pro ty mladé, kteří nastoupili, popřípadě se vrátili z policejní školy.  Paralyzovaní tím nejsme.

A.cz: V Liberci vrcholí přípravy na mistrovství. Nemůže zatýkání uvnitř policie ohrozit chystaná bezpečnostní opatření?

Myslím, že nemůže. Co se týká služby kriminální policie, tak tu jako ze své funkce koordinuji s krajským ředitelstvím Severočeské policie v Ústí nad Labem. Jedná se sice o pracovníka v Liberci, se zatýkáním ale nemá nic společného. Takže zadržený kriminalista nebyl určitě klíčovým pracovníkem v rámci bezpečnostních opatření.

Ohledně dopravního inspektorátu, tak zadržený policista sice z části seznámen s bezpečnostními opatřeními, ale na jeho bedrech více méně bylo řízení a koordinace dopravy ve městě Liberec, tedy jen jedné části v rámci celé dopravní policie. Takže ani on nemůže být považován za klíčovou osobu.

V užším týmu, který mám pro bezpečnostní opatření, jsou jiní lidé, kteří velí jednotlivým rezortům. Většinou spadající pod krajskou správu.

A.cz: A bývalý liberecký ředitel okresu Miroslav Dvořák?

Je to vedoucí územního odboru vnější služby, to znamená pořádkoví policie a dopravní policie. Jinak řečeno, jsou to uniformovaní policisté, kteří by měli být nejvíc vidět v rámci bezpečnostních opatření.

Na bedrech pana Dvořáka by byla koordinace činnosti jednotlivých obvodních oddělení, v rámci běžného zajištění policejních činností ve městě Liberec.

Bývalý šéf okresního ředitelství v Liberci Miroslav Dvořák měl dohlížet na pořádek ve měsetě behem šampionátu. Nyní je zadržen
Bývalý šéf okresního ředitelství v Liberci Miroslav Dvořák měl dohlížet na pořádek ve měsetě behem šampionátu. Nyní je zadržen | Foto: Krajská nemocnice Liberec, a.s.

Takže ani on by se tak dalece nepodílel na mistrovství světa. Přes něj bychom koordinovali  dění přímo ve městě, tedy výtržnictví, zajištění dopravní obslužnosti, případně mimořádné události mimo Liberec, například ve Frýdlantském výběžku podobně.

Z trojice byl nejvýznamnější, ale určitě na jednom člověku nestojí cele bezpečnostní opatření mistrovství světa.

A.cz: Myslíte si, že zadržení policejních bossů by mohla vrhnout špatný stín na policisty v ulicích, že by třeba mohli ztratit u běžných občanů autoritu, že je lidé přestanou poslouchat?

Rozumím, o čem mluvíte, ale zde jde o jenu zásadní věc. Neslučujme vybočení jednotlivců z celkové řady policistů, že všichni jsou darebáčci.

Dnes ráno jsem měl poradu s příslušnými veliteli a vyzval jsem je, aby vyburcovali a nabudili své policisty k co nejlepším výkonů. Aby plnili své úkoly v souladu s etickým kodexem policie a zároveň plně profesionálně a zákonně. Jedině tak můžou z policie smést černou kaňku, která na nás v tuto dobu dopadla.

A.cz: Takže se fanoušci v Liberci můžou cítit bezpečně?

Tato kauza, která se včera odehrála včera v Liberci, nemůže ne „jakkoli omezit", ale v žádném případě omezit a zasáhnout zajištění bezpečnostních opatření v rámci mistrovství světa v Liberci.

Je to o systému, který byl nastaven. A ten jedinec nemůže rozbít

A.cz: Všiml jste si vy sám, že by se v Liberci dělo něco nepřístojného?

Za dobu co jsme v Liberci, jsem na to neměl ani moc času. Do konce roku jsem do činnosti okresního ředitelství ani nijak nezasahoval.

Dá se říci, že jsem byl zavalen prací a spíš pracoval samostatně. Měl jsem dva úkoly. Prvním bylo samozřejmě vytvořit bezpečnostní opatření v rámci libereckého mistrovství.

Dále to bylo vytvořit zázemí pro vznik nového krajského ředitelství v Liberci a to jak po personální stránce tak co se týče stavby nového sídla

A.cz: A co vaši kolegové a podřízení. Nevarovali vás nebo vám něco nenaznačili?

Jak jsem říkal, byl jsem v Liberci nový. Spíš si mne oťukávali. Takže od nich jsem takové informace neměl.

 

Právě se děje

Další zprávy