Europarlament zbavil Ransdorfa imunity, kvůli nehodě

Domácí Domácí
3. 2. 2009 14:58
Poslanec se vydání ke stíhání nebránil
Miloslav Ransdorf, evropský poslanec za KSČM
Miloslav Ransdorf, evropský poslanec za KSČM | Foto: Ondřej Besperát

Štrasburk/Praha - Evropský parlament zbavil imunity Miloslava Ransdorfa (KSČM).

Europoslanci tak vyhověli žádosti českých úřadů, které chtějí politika stíhat za nehodu, při níž porazil v Praze v červnu 2007 čtyřiačtyřicetiletou ženu. Ta vyvázla jen s lehčími zraněními - oděrkami na hlavě a rukou.

Ransdorf sám se proti zbavení imunity nebránil. "Já proti tomu nic nemám. Já jsem od počátku po oné autonehodě deklaroval, že imunitu neuplatňuji a uplatňovat nehodlám," citovala ho agentura ČTK.

Sám si ale myslí, že policie v jeho případě porušila trestní řád. Podle něj je totiž policie povinna označit nějakou událost za trestní kauzu do dvou měsíců, u něj se tak však stalo po necelém roce.

"O tom, že je o mně vedena trestní kauza dozvěděl až z dopisu EP, přestože v rovině občansko-právní byla záležitost uzavřena mimosoudním vyrovnáním," upozornil podle ČTK.

Tato nehoda nebyla jeho jedinou. Loni začátkem srpna srazil na přechodu v pražské Karlovarské ulici asi osmnáctiletou dívku, která skončila v nemocnici. Europoslanec tehdy řekl, že ji zahlédl na poslední chvíli, protože hustě pršelo.

Za tento čin však k soudu nepůjde. Policie už v říjnu rozhodla, že šlo o přestupek.

 

Právě se děje

Další zprávy