Cena za záměnu novorozeňat v porodnici? 3,3 milionu

Lenka Smyčková
30. 1. 2009 14:58
Soudce Michal Ryška vynesl průlomový rozsudek
Čermákovi (vlevo) dostanou o milion více než druhý pár.
Čermákovi (vlevo) dostanou o milion více než druhý pár. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - V Česku dnes padla hranice, kterou dosud soudy vyměřovaly za způsobenou škodu.

Samosoudce Krajského soudu v Brně Michal Ryška rozhodl, že dvě rodiny, kterým zaměstnanci Nemocnice Třebíč zaměnili ihned po porodu miminka, si zaslouží satisfakci ve výši 3 300 000 korun.

Jde o rekordní částku vzhledem k tomu, že nemocnice musí platit, aniž by někdo utrpěl fyzickou újmu. Újma byla psychická.

Manželé Čermákovi a Jaroslava Trojanová a Libor Broža vychovávali devět měsíců cizí dítě, už rok si zvykají na vlastní. Podle psychologů kvůli tomu mají deprese a úzkostné stavy.

Spolu s dcerami požadovali v řízení na ochranu osobnosti celkem 12 milionů korun. Nemocnice označila jejich požadavek za nepřiměřený.

Speciál
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Částky požadované rodinami byly mimo realitu, čas a prostor. Naopak nabídka od nemocnice byla neadekvátně nízká," uznal v rozsudku soudce Ryška.

Rozhodl, že rodina Broži a Trojanové dostane méně - dohromady 1,2 milionu kroun. Čermákovi 2,1 milionu.

Podle soudu došlo k velmi závažnému zásahu do práva na rodinný život žalobců. Přitom nemocnice učinila sérii hrubých nedbalostních pochybení.

Ryška odsoudil také chování nemocnice poté, co se záměna dostala na veřejnost. "Počáteční vystupování ředitele nemocnice označil tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek za arogantní, necitlivé a hrubé, já se s tím ztotožňuji," řekl Ryška.

Čermákovi si zaslouží více. Jsou na tom hůře

Proč přiznal Trojanové a Brožovi méně peněz než Čermákovým, zdůvodnil Ryška několika faktory.

Za prvé, Trojanová s Brožou už v dubnu měli podezření, že jim v porodnici vyměnili dítě. Nijak to ale dál neřešili.

Za druhé, přijímali od médií honoráře za svá vystoupení v různých pořadech, a zajistili si tak satisfakci po vlastní ose.

A za třetí, narozdíl od Čermákových dnes vychovávají dítě, které přešlo z harmonického prostředí opět do poměrně klidného prostředí. Naopak Nikolka nejprve vyrůstala v prostředí, kde panovaly hádky a podezřívaní z nevěry, a dnes je u Čermáků, kterým se kvůli psychickým potížím po záměně rozpadá manželství. Nikolka si tedy zaslouží více než Veronika.

Rozsudek zatím není pravomocný. Obě strany se mohou odvolat. Přitom platí, že soudy vyšších instancí obvykle vysoké satisfakce spíše snižují.

Ryška rodiny vyzval, aby možnost odvolání důkladně zvážily - zda pro ně není důležitější klid v rodinách.

 

Právě se děje

Další zprávy