Za vraždu Horákové přece jen cela. Nic tomu nebrání

Markéta Chaloupská
21. 1. 2009 15:55
Sedmaosmdesátiletá žena má za mřížemi strávit až šest let
Ludmila Brožová-Polednová
Ludmila Brožová-Polednová | Foto: Ludvík Hradílek, Akltuálně.cz

Praha - Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová , kterou soud poslal za justiční podíl na vraždě Milady Horákové na šest let za mříže, zřejmě přeci jen půjde do vězení.

Podle informací, které se podařilo získat redakci Aktuálně.cz, tak s vysokou pravděpodobností v nejbližší době rozhodne soudce pražského městského soudu Petr Braun.

Braun už o podmínkách, za nichž by 87 roků stará žena do věznice mohla nastoupit, jednal s vezeňskou službou.

Ve zkratce:

  • Právnička a demokratická politička Horáková byla v roce 1949 zatčena a v červnu 1950 odsouzena k trestu smrti.
  • Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími "zrádci režimu" a nepřátelským agentům předávala důležité informace.
  • Spolu s Horákovou bylo v procesu odsouzeno dalších 12 lidí, tři z nich k trestu smrti.

"Shledali jsme, že není důvod, aby nemohla nastoupit. Po zdravotní stránce problém nemáme, šlo spíš o tu stránku organizační," řekl Aktuálně.cz lékař z Ústřední lékařské komise Ludvík Havlásek. Podle vězeňské služby je ve věznici ve Světlé nad Sázavou oddělení, které by bylo pro Polednovou vhodné.

Soudce čeká na oficiální stanovisko vězeňské služby, to by podle něj mělo přijít každým dnem. "V případě, že je to stanovisko takové, jak říkáte, tak by bylo mojí povinností, abych ji neprodleně poslal výzvu k nastoupeni," řekl Aktuálně.cz Braun.

Brožová měla do vězení nastoupit už na konci října loňského roku. Podala si ale žádost o odklad výkonu trestu, kde se odvolává na své zdravotní obtíže, zejména na to, že téměř nevidí.

Ze znaleckého posudku, který si nechal vypracovat soudce Braun, ale vyplývá, že Polednová je schopna nastoupit k výkonu trestu bez většího nebezpečí, že se její zrak zhorší v důsledku věznění. Zrak se jí totiž může dál zhoršovat, i když zůstane v domácím prostředí.

Jak to bude dál?

Polednová soudu také nedávno dodala soupis dalších zdravotních problémů, které ji ve výkonu trestu brání. Ty ale podle soudce Brauna dodnes nedoložila řádnou lékařskou zprávou.

Pokud by je ale řádně dodala, tak de facto může odložení nástupu trestu docílit.

Na Nejvyšším soudu leží ještě dovolání Polednové, ve kterém staví především na tom, že soudy v jejím případě rozhodovaly nezákonně. To ale zatím nemá na nástup do vězení vliv.

Bývalé prokurátorky se zastala Vesecká

Brožovou-Polednovou poslal na šest let do vězení počátkem září odvolací senát pražského vrchního soudu, který mimořádně zasedal v Plzni. Bývalé prokurátorce snížil nepravomocný osmiletý trest městského soudu.

Ve prospěch Brožové-Polednové podala v září žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus se však rozhodl, že Polednovou, odsouzenou za podíl na justiční vraždě čtyř lidí včetně Milady Horákové, neomilostní.

 

Právě se děje

Další zprávy