Jak se soudí v Česku? Pomalý internet a starý počítač

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
25. 1. 2009 7:45
Soudy se v době e-justice perou se špatným technickým vybavením
Budova Okresního soudu ve Ždáru nad Sázavou, kde úřaduje nový prezident Soudcové unie
Budova Okresního soudu ve Ždáru nad Sázavou, kde úřaduje nový prezident Soudcové unie | Foto: Veronika Lehovcová Suchá

Žďár nad Sázavou - Pět let staré počítače a rychlost připojení k internetu, kterou by velké firmy pohrdly. Tak vypadá vybavení českých soudů. Ty mají přitom podle záměrů ministerstva spravedlnosti naplňovat plány elektronické justice - soudnictví bez papírů, tlustých spisů a bez zbytečných návštěv soudů.

"Ještě loni v červnu jsme měli na náš soud a státní zastupitelství rychlost připojení 256 kilobitů a stejné to bylo snad na všech okresních soudech," říká předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou Tomáš Lichovník, který je od listopadu novým prezidentem Soudcovské unie ČR.

Jako výhru bere Lichovník, že se nyní na soudy podařilo zavést internet s rychlostí dva megabity. Soud se o připojení dělí ještě se státním zastupitelstvím. Dohromady jsou to desítky lidí, kteří pracují s připojením, které má leckdo doma sám pro sebe.

"Navíc se systém mnohem více zatěžuje. Dáváme rozhodnutí na elektronické úřední desky, je tady infosoud, infojednání a další věci. I platový systém funguje přes internet," vyjmenovává Lichnovský. "Takže jsme v podstatě tam, kde jsme byli."

A jak se na soudu s internetem pracuje? "Čekáme, čekáme. Každý, u každého úkolu. Jsou to vteřiny, někdy i desítky vteřin a za den se nasčítají."

E-zapisovatelka? Skvělé, ale jinde

V kanceláři předsedy Lichovníka v moderní administrativní budově ve Žďáru je počítač, který na první pohled sice nevypadá jako vykopávka, ale zdání klame.

Prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník
Prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník | Foto: Veronika Lehovcová Suchá

Je starý pět let a horké novinky ejustice z dílny ministerstva si na něm prezident soudcovské unie nevyzkouší.

"Já i všichni kolegové soudci jsme chtěli vyzkoušet program, který umí převést hlas do elektronické podoby. Na našich počítačích ale nefunguje." Lichovník ho má nainstalovaný alespoň doma.

"Funguje to výborně. Využívám to na psaní rozsudků. Určitě bychom o to zájem měli," říká předseda jednoho z více než osmi desítek okresních soudů u nás. Nové počítače jsou zatím v nedohlednu. Letos zřejmě nebudou.

Soudci kroutí hlavou i nad tím, že stát někdy při zadávání zakázek postupuje hodně nelogicky. Třeba u elektronických rejstříků spisů. Jiný systém od jiného dodavatele funguje na okresních soudech, jiný na krajských a třetí systém od třetího dodavatele na Nejvyšším soudu.

"Ty systémy nejsou propojené, takže já nemám přístup třeba do rozhodnutí krajských soudů," říká Lichovník.

Stejně tak by soudci uvítali, aby v elektronické podobě fungovala třeba databáze uvězněných lidí.

Nápady skvělé, ale chybí peníze

Foto: Veronika Lehovcová Suchá

Práci ministerstva spravedlnosti v rámci elektronizace justice ale Lichovník oceňuje. "Nápady jsou výborné," říká bez ironie.

Že by "justice přes internet" nějak ulehčovala práci soudům nebo ji zrychlovala, si ale Lichovník nemyslí. "Zatím ne, v této chvíli je to často spíš práce navíc," myslí si a jako příklad uvádí aplikaci, která umožňuje věřitelům online zažalovat dlužníky - takzvaný elektronický platební rozkaz.

"Přijde k nám v elektronické podobě. My ho musíme vytisknout, rozmnožit a do desek založit spis," popisuje. Soudní poplatek je přitom poloviční. "Jiná situace bude, až budou elektronické celé spisy. Věřím, že v horizontu několika let už budou fungovat," dodává Lichovník.

 

Právě se děje

Další zprávy