Vesecká se znovu opřela do elitních žalobců

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
11. 12. 2008 17:45
Prověrka jejich práce bude hotová začátkem roku
Renata Vesecká
Renata Vesecká | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká znovu veřejně zkritizovala práci elitních žalobců, kteří mají na starost obžaloby zločinů z oblasti závažné hospodářské a finanční kriminality.

"Ukázaly se závažné nedostatky v práci některých státních zástupců. Není možné, aby státní zástupce po dobu sedmi let pracoval na případu a soud mu věc během té doby třikrát vrátil," řekla na tiskové konferenci Vesecká.

Na začátku příštího roku by měla být hotová zpráva, která o činnosti takzvaných šestých odborů vrchních zastupitelství, které Vesecká kritizuje.

Odchody lidí z těchto odborů ji netrápí. "Personálně jsou zajištěny dostatečně. Problém je spíš v kvalitě jejich práce."

Nejvyšší státní zastupitelství ale podle své šéfky rozhodně nebude odbory rušit. "Naopak, u tohoto typu kriminality je specializace nutná.

Vesecká chce přísnější tresty za domácí násilí

Vesecká představila i plány na příští rok. Chce sjednotit postup státních zástupců v případech domácího násilí, násilí na dětech a týrání zvířat. Podle ní jsou podceňovány.

Státní zástupci budou mít stejné požadavky na výši trestu. "Případy domácího násilí často končí jen jako přestupky a později se z nich vyvine ještě závažnější kriminalita," upozorňuje Vesecká. 

Podle informací Nejvyššího státního zastupitelství například u týrání zvířat počet případů stoupá a roste i brutalita pachatelů."

Vesecká nabádá své lidi, aby se u podobných soudů odvolávali, protože jinak není možné věc posoudit na úrovni Nejvyššího stáního zastupitelství. 

 

Právě se děje

Další zprávy