Ústavní soud: Pěstování konopí ještě není výroba drogy

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
9. 12. 2008 11:41
Ústavní soudci zrušili rozsudek nad pěstiteli konopí
Konopí
Konopí | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ústavní soud zrušil podmíněné tresty vězení pro dva pěstitele konopí, na jejichž zahradě policisté našli bez jedné pět set rostlin konopí - výchozí suroviny pro výrobu marihuany.

Soud případ vrátil na začátek, protože nižší soudy nedokázaly najít důkaz, že by odsouzení pěstitelé Hana Tichá a Mojmír Miklica z konopí skutečně drogu vyrobili.

"Z odůvodnění napadených rozhodnutí nelze zjistit, o jaký skutkový základ je opřen závěr, že stěžovatelé neoprávněně vyrobili omamnou látku. Dovození znaku úmyslné výroby omamné látky ze samotného faktu pěstování rostlin konopí setého není přesvědčivé," citoval server České noviny soudkyni zpravodajku Elišku Wagnerovou.

Případ teď putuje zpátky ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Ani drť z listů konopí není důkaz

Případ Tiché a Miklici se vleče mnoho let. Nejprve byli odsouzeni na dva a půl respektive dva roky podmíněně, odvolací soud verdikt potvrdil. Pak se do případu vložili soudci Nejvyššího soudu a vrátili jej.

Nejvyšší soud uvedl, že pěstování konopí je bez povolení nezákonné, automaticky ale neznamená výrobu drog.

Krajský soud v Hradci Králové pak do nového rozsudku pouze doplnil, že konopí bylo usušené a rozdrcené, takže by se dalo kouřit. Nejvyšší soud se s takovým doplněním spokojil, ale Ústavnímu změna nestačila a vyhověl stížnosti Tiché a Miklici.

"Hradečtí soudci neprovedli žádné nové důkazy," vysvětlila Wagnerová s tím, že krajský soud tentokrát musí prokázat, jaký byl účel zelené drti nalezené při domovní prohlídce.

Podle informací Českých novin by ze zabavených 499 rostlin šlo získat skoro dvě kila čisté účinné látky THC.

 

Právě se děje

Další zprávy