ČR prohrála ve Štrasburku. Kvůli zacházení s azylanty

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 12. 2008 17:33
Česko zažaloval žadatel z Egypta
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Evropská komise

Praha - Česká republika prohrála u Evropského soudu pro lidská práva ve Štraburku spor s Egypťanem

Ten byl v Česku téměř rok zbytečně zadržován poté, co neuspěl s žádostí o azyl. Podle soudu jsou navíc poměry ve střediscích pro azylanty, kde muž žil, v rozporu se základními lidskými právy.

Soud Česku nařídil, aby Mohamedu Magdi Mansour Rashedovi zaplatilo odškodné 2000 eur. Přiklonil se tak k názoru ombudsmana Otakara Motejla, který už dříve nečinnost úřadů i podmínky ve střediscích pro cizince kritizoval.

Verdikt padl už minulý čtvrtek a na svém webu o něm informovalo ministerstvo spravedlnosti.

Úřady stížnost měsíce neřešily

Rashed přijel do Prahy v srpnu 2006. Požádal o azyl a byl proto umístěn do přijímacího střediska v tranzitním prostoru letiště. Už 9. září přišla z ministerstva vnitra odpověď, že azyl nedostane.

Muž ale Česko neopustil. Druhý den putoval kvůli nedostatku místa z Ruzyně do pobočky ve Velkých Přílepech. Tam byl i přes stížnost zadržován až do dubna. V červnu 2007 pak mohl po deseti měsících Česko opustit.

"V případě Mohameda Magdi Mansoura Rasheda nebylo po celou dobu deseti měsíců jeho zadržování ve středisku Velké Přílepy vydáno žádné rozhodnutí," píše na webu kancelář ombudsmana, k jejímž právním názorům se evropský soud přiklonil.

"Rovněž v souladu se závěry veřejného ochránce práv Evropský soud pro lidská práva dále shledal, že azylový zákon v tehdejším znění (před 21. 12. 2007) byl nejasný, nezajišťoval dostatečnou ochranu a právní jistotu žadatelů o azyl proti svévolným zásahům do osobní svobody. Zákon proto nemohl sloužit jako dostatečný základ pro stěžovatelovo zbavení svobody."

 

Právě se děje

Další zprávy