Vesecká napadla univerzitu, že uznává pochybné diplomy

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
3. 12. 2008 9:10
Případem diplomů z Ukrajiny se zabývá Nejvyšší správní soud
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Martina Běhounková

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se rozhodla vložit do sporu o uznávání vysokoškolských diplomů z neznámých zahraničních univerzit.

Zažalovala rozhodnutí Západočeské univerzity v Plzni, která studentům posvěcuje diplomy ze Zakarpatské státní univerzity. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí Vesecké Pavel Foltán. "Případem se bude zabývat Nejvyšší správní soud," dodal.

Právě ukrajinské vysoké školy se v minulosti několikrát skloňovaly v souvislosti s podezřením, že se na nich při získávání diplomů podvádí.

Komora nerada Ukrajinu

Právnické diplomy ze Zakarpatské státní univerzity zprostředkovával Čechům Mezinárodní institut podnikatelství a práva, s. r. o.

Právníky s tímto vzděláním však nechce Česká advokátní komora vpouštět do svých řad. "Odmítáme uznat za srovnatelné vzdělání poskytované právnickými fakultami v ČR se vzděláním, jež poskytuje zprostředkovatelská společnost s. r. o. a neznámá ukrajinská univerzita a kterému má dodávat dodatečnou legitimitu nepřezkoumatelná uznávací procedura," uvedla v prohlášení.

Právě komora upozornila na případ diplomů z Ukrajiny Veseckou.

"Jsme rádi, že náš podnět vedl k podání žalob, neboť jsme přesvědčeni, že se tímto postupem řeší problém obecného významu," řekl k postupu nejvyšší státní zástupkyně předseda komory Vladimír Jirousek.

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša naopak nesouhlasí. "Studenti studují v Praze a vyučují je docenti a profesoři z českých právnických fakult. Nemám důvod jejich tituly nenostrifikovat," říká Průša.

Právo není medicína, je všude jiné

Podle mluvčí komory Ivy Chaloupkové má však oblast právního vzdělání jiná pravidla než ostatní obory. "Například studium medicíny je všude stejné. Zákony a právní systém je v každé zemi odlišný," vysvětluje.

Rektor Průša ale oponuje, že náplní studia je české právo. "Spíš by se měla zlobit škola z Užhorodu, že se zde vychovávají právníci pro Ukrajinu nepoužitelní." Připomíná, že komora už prohrála dva soudní spory s absolventy zmíněné vysoké školy, kteří se chtěli stát advokáty.

Komora s ministerstvem spravedlnosti proto připravila i novelu zákona o advokacii, která má zabránit, aby se lidé bez znalosti českého právního řádu advokáty stali. Novela nyní čeká ve sněmovně.

Uznávané bude jen studium srovnatelné s českým magisterským oborem právo, a to jen na základě mezinárodních smluv nebo zvláštních právních předpisů.

 

Právě se děje

Další zprávy