Živě od soudu: Vláda má argumenty z říše snů,řekl Klaus

Tomáš Fránek, Lenka Smyčková
25. 11. 2008 11:50
Ústavní soud odročil jednání o Lisabonské smlouvě na zítřek
Prezident Václav Klaus vchází do budovy Ústavního soudu v Brně.
Prezident Václav Klaus vchází do budovy Ústavního soudu v Brně. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Celá Evropa s napětím sleduje Českou republiku.

Poslední země Evropské unie, která se dosud oficiálně nijak nevyslovila k zásadnímu reformnímu dokumentu EU, by už brzy mohla mít v této otázce jasněji.

Lisabonská smlouva prochází zátěžovým testem před ústavními soudci. Ti mají rozhodnout, zda je dokument v souladu s českou ústavou. Teprve pokud ji shledají nezávadnou, měli by se smlouvou zabývat zákonodárci.

Soud dnes po téměř tříhodinovém projednávání odročil zasedání na zítřek na deset hodin dopoledne.

Před soudem zatím proběhly úvodní řeči zastánců a odpůrců smlouvy. Za navrhovatele vystoupil mimo jiné předseda senátního Výboru pro záležitosti Evropské unie Luděk Sefzig a své argumenty přednesl také prezident Václav Klaus, který je odpůrcem podpisu smlouvy.

Jednání jsme sledovali online:

11:48 - Soud odročil jednání na středu 26. listopadu na deset hodin ráno.

11:43 - Předseda soudu Rychetský vyzval soudce k otázkám, žádný ze soudců se ale na nic zeptat nechtěl. To ale viditelně naštvalo prezidenta. "Je to deprimující," řekl Klaus. Rychetský ale prezidentovi řekl, že soud jenom skončil dokazování, ale neukončil jednání. "Prosím aby Ústavní soud konstatoval nesoulad smlouvy s ústavním pořádkem," řekl Klaus.

11:34 - Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra přednesl zcela opačný názor než Václav Klaus. Evropská unie podle něj po přijetí Lisabonské smlouvy rozhodně nebude žádným federálním státem a smlouva je v souladu s českou ústavou. "Česká republika bude i nadále svrchovaným, demokratickým a právním státem. Lisabonská smlouva tyto principy nemění, ale zdůrazňuje," uvedl Vondra.

11:23 - "Vážený pane předsedo, vážené soudkyně a vážení soudci, věřím, že tyto mé nové argumenty posilují závěr, že je obsah Lisabonské smlouvy v rozporu s naším ústavním pořádkem a že se s nimi ztotožníte. Jsem rád, že toto řízení probíhá veřejně. Je to příležitost, aby veřejnost mohla slyšet argumenty přímo, a ne ve zprostředkované a často zkarikované podobě," řekl na závěr Klaus.

11:20 - Končí Klausův proslov. Lisabonská smlouva je podle prezidenta v rozporu s ústavním principem svrchovanosti českého lidu. „Kdo je zdrojem právní moci v EU? Lid to každopádně není," tvrdí Klaus. A vyjmenovává i další ústavní principy, se kterými je smlouva v rozporu - například princip dělby moci nebo právního státu. "Smlouva je v rozporu se všemi základními ústavními principy," je přesvědčený Klaus.

11:04 - Mluví prezident Václav Klaus. Podle něj smlouva v souladu s ústavou není. Jeho mínění je naprosto opačné než přesvědčení vlády. "Změní se mezinárodní postavení i vnitřní poměry našeho státu. Demokraticky konstituované orgány budou zbaveny možnosti rozhodovat o některých záležitostech veřejného života. Rozhodovat o nich budou orgány, které demokratické kontrole nepodléhají," uvedl ve své řeči Klaus.  "Naše rozhodování o Lisabonské smlouvě proto nesmí být výsledkem zahraničních tlaků či krátkodobých zájmů některých politiků. Rozhodnutí nebude platit pro několik málo budoucích let. Zavážeme jím i generace budoucí," upozornil Klaus.

10:56 - Jednání po přestávce pokračuje. Předseda soudu Rychetský hned na úvod vyvolal bouři smíchu - vyzval totiž k přednesení stanoviska prezidenta Václava Havla. A až po chvíli se opravil.

10:46 - Jednání sleduje kromě českých médií i německá televize ZDF.

10:31 - Za Senát ČR promlouvá Luděk Sefzig - předseda senátního Výboru pro záležitosti Evropské unie. "Kategoricky odmítám povrchní výtky, že naše argumentace je politická. To by za politickou musela být považována i argumentace německého ústavního soudu k Maastrichtské smlouvě," tvrdí Sefzig.

10:00 -  Po více jak hodině dokončil soudce zpravodaj shrnutí názorů politiků. Jako poslední přečetl stanovisko vlády. "Vláda nesdílí obavy navrhovatele (senátorů) ze zasahování do suverenity České republiky prostřednictvím politického tlaku vedoucího ke změnám vnitrostátního právního řádu v případě porušování těchto hodnot ze strany ČR. Bude-li Česká republika dodržovat svou vlastní Ústavu, pozastavení práv vyplývajících pro ni z členství v EU nepřichází podle názoru vlády v úvahu," napsala vláda ve svém stanovisku.

9:40 - Jednání bude pravděpodobně dlouhé, už více jak čtvrt hodiny čte soudce Güttler stanovisko prezidenta Václava Klause. Ten si téměř celou dobu dělá poznámky.

9:36 - Zpravodaj dále čte vyjádření Václava Klause. Mimo jiné obsahuje myšlenku, že smlouva počítá s evropskou občanskou společností. Konstruuje se zde prý cosi jako evropský národ. Podle Klause by měli ústavní soudci jednoznačně říci, zda Česko zůstane v případě schválení smlouvy svrchovaným státem.

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, po téměř tříhodinovém projednávání odročil zasedání a čtení nálezu soudu na zítřek na 10 hodin dopoledne.
Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, po téměř tříhodinovém projednávání odročil zasedání a čtení nálezu soudu na zítřek na 10 hodin dopoledne. | Foto: Ondřej Besperát

9:26 - Soudce zpravodaj Vojen Güttler vysvětlil, co může podle Senátu ČR být v Lisabonské smlouvě v nesouladu s ústavním pořádkem. Je to například to, že nově může podle smlouvy Rada EU v některých oblastech rozhodovat jen takzvanou kvalifikovanou většinou v oblastech, kde se dosud usnášela jednomyslně - jednotlivé státy tak ztrácí právo veta. Problémové je podle senátorů například i ustanovení, které umožňuje Radě přijmout jednomyslně opatření k dosažení cílů, ke kterému ale smlouva neposkytuje pravomoci. Znamená to vlastně, že státy předem nevědí, k čemu se zavazují. Senátorům je také nejasná například jednotná právní subjektivita EU nebo postavení takzvané Listiny základních práv EU.

9:18 - Jedinou zemí kromě Česka, kde kauza Lisabonské smlouvy skončila u ústavního soudu, je sousední Německo. Ani tam prozatím spolkový prezident Horst Köhler nepřipojil svůj podpis pod reformní smlouvu EU. Čtěte více: Kauza Lisabon: I v Německu mají prezidenta-aktivistu

9:05 - Jednání soudu začalo. Předseda soudu Pavel Rychetský na začátek jednání uvedl, že v případě, že by návštěvníci jednání rušili, může je ze síně vykázat a uložit jim správní pokutu. Takové varování přitom u Ústavního soudu není obvyklé

8:53 - K Ústavnímu soudu dorazil prezident Václav Klaus. Zarytý odpůrce Lisabonské smlouvy se usadil vedle jejích obhájců - sociálnědemokratického poslance Miloslava Vlčka a vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry.

8:45 - Zájem veřejnosti o jednání je výrazně menší než třeba o projednávání ústavnosti reforem vlády Mirka Topolánka. Většina hostů ve sněmovně jsou právníci.

Ústavní soud projednává Lisabonskou smlouvu
Ústavní soud projednává Lisabonskou smlouvu | Foto: Ondřej Besperát

8:35 - V okolí soudu jsou zvýšená bezpečnostní opatření, policisté uzavřeli dopravu. Před budovu přišli protestovat proti přijetí Lisabonské smlouvy tři členové strany Právo a Spravedlnost a čtyři lidé z Národní strany v čele s Petrou Edelmannovou. "Podpisem poskytneme EU další možnosti, jak rozhodovat o nás bez nás," píše se v letáku, který Národní strana rozdává kolemjdoucím.

8:30 - Mezi prvními hosty, kteří budou jednání sledovat, se dnes na Ústavním soudu objevil František Oldřich Kinský, který se státem vede spory o miliardový majetek u českých i mezinárodních soudů. Sál sněmovny se pomalu plní, se senátory, kteří navrhli prověřit Lisabonskou smlouvu, nyní diskutuje europoslanec Vladimír Železný. Ten podobně jako prezident Václav Klaus už dříve uvedl, že schválení smlouvy otevře cestu pro restituce majetku sudetských Němců.

8:25 - Jednání Ústavního soudu má začít v 9 hodin a není jisté, jestli dnes soudci vynesou definitivní verdikt.

 

Právě se děje

Další zprávy