Dalíkova firma žaluje stát o odškodné pět miliónů

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
20. 11. 2008 17:34
Firma chce peníze za stíhání Dalíka v kauze Kořistka
Marek Dalík
Marek Dalík | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Agentura, v jejímž čele stojí blízký přítel premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, žaluje stát o pět milionů korun.

O ty měla PR agentura New Deal Communications přijít kvůli stíhání Dalíka v kauze údajného uplácení exposlance Zdeňka Kořistky. Dalíkovi, který je předsedou představenstva New Deal Communications, vadí i to, že se informace o jeho stíhání dostaly do médií.

"Někteří klienti kvůli tomu vypověděli smlouvy, které měly se společností uzavřené a vznikla tak škoda," řekl deníku Aktuálně.cz Dalíkův právní zástupce Stanislav Devátý.

Náhradu škody za ušlý zisk vymáhá společnost po ministerstvech vnitra a spravedlnosti.

"Mělo se tak stát proto, že státní zástupce a PČR uveřejnili o společníkovi žalující společnosti, panu Dalíkovi, informace v souvislosti s jeho trestním stíháním. Tyto informace měly být uveřejněny v souvislosti právě s žalující společností," říká k tomu mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak.

Obvodní soud pro Prahu 2 žalobu Dalíkovy společnosti v dubnu zamítl. Dalík se proto odvolal k Městskému soudu v Praze. Ten o věci ještě nerozhodl.

První kolo Dalík prohrál

Mirek Topolánek v hledišti mnichovské Allianz Arény. Vlevo od něj přítel Marek Dalík.
Mirek Topolánek v hledišti mnichovské Allianz Arény. Vlevo od něj přítel Marek Dalík. | Foto: Ondřej Besperát

Obvodní soud dal ve sporu za pravdu státu. Ten tvrdí, že podobnou žalobu může podat jen ten, kdo byl účastníkem trestního řízení - v tomto případě Marek Dalík jako fyzická osoba.

"Věřím, že stanovisko odvolacího soudu bude jiné. Soud prvního stupně rozhodl v rozporu s několika judikáty," říká Devátý. "Škodu může utrpět i někdo jiný, než přímo stíhaná osoba. Pokud policie stíhá například jednatele firmy a zlikviduje ji, tak tu není  právo domáhat se odškodnění." Pokud by neuspěl, je připraven spor dovést až k Ústavnímu soudu.

Stát: Ať nejprve žaluje média

Právníci ministerstev uspěli u soudu prvního stupně i s argumentem, že žaloba na jejich úřady je předčasná.

"Soud uznal námitku ministerstva spravedlnosti o předčasnosti žalobního návrhu, když žalobce nevyužil všech prostředků, které zákon poškozenému k ochraně jeho práva poskytuje (např. žaloba proti vydavateli periodického tisku, v jehož článku bylo jméno žalobce uvedeno)," uvedla Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Takzvaná kauza Kořistka se odehrála v roce 2004. Tehdy byli lobbisté Marek Dalík a Jan Večerek zatčeni a obviněni z uplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky.

Foto: Aktuálně.cz

Kauza Kořistka vyvolala sérii žalob

Za hlasování proti novému Grossovu kabinetu mu údajně měli nabízet milionové částky a posty v diplomacii. Stíhání obou mužů bylo pravomocně zastaveno na jaře roku 2005. Pak se rozeběhla série soudních sporů o odškodnění. Dalík zažaloval stát o odškodnění a neuspěl.

Vypadalo to, že s Večerkem uspějí s žalobou proti Kořistkovi. Krajský soud nařídil Kořistkovi, aby oběma lobbistům zaplatil po patnácti tisících odškodného. Odvolací Vrchní soud v Olomouci, ale v polovině září uvěřil Kořistkově verzi a rozhodl, že nic platit nemusí.

Kořistku zažalovala i Občanská demokratická strana. V prvním kole vyhrála. Pražský městský soud nařídil exposlanci, aby straně zaplatil sto tisíc korun. Kořistka se odvolal a na pravomocný rozsudek se stále čeká.

 

Právě se děje

Další zprávy