Polednová opět odmítá nastoupit do vězení. Čeká na soud

Markéta Chaloupská, mch
29. 10. 2008 18:30
Za justiční vraždu Milady Horákové dostala šest let
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Plzeň - Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová se postavila proti verdiktu soudu, podle něhož by nejpozději 31. října měla nastoupit šestiletý trest za justiční vraždu Milady Horákové.

Do plzeňské věznice k poslednímu říjnu nenastoupí. Odůvodnila to tím, že si počká na vyrozumění pražského městského soudu, kam si podala žádost o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů.

"My počkáme, až nám přijde oficiální rozhodnutí, jak soud o naší žádosti rozhodl," řekl Aktuálně.cz její advokát Vladimír Kovář.

Podle práva to ale není důvod, aby do vězení ve stanovený termín nenastoupila. Nicméně soudce Petr Braun, který má případ Polednové na starosti, tvrdí, že ji zatím nebude nutit. "Policejní eskortu jak pro nějakého zločince pro ní posílat nebudu," říká.

Foto: Aktuálně.cz

Soudce rozhodne příští týden

O tom, zda její žádosti vyhoví, prý rozhodne až po prostudování lékařské zprávy. "Příští týden už budu vědět," sdělil.

"Lékařskou zprávu sice už na stole mám, ale je psána klasicky lékařsky, je tam spousta latinských výrazů. Spojím se proto s lékařem, který ji psal a poradím se s ním," vysvětluje svůj postupu Braun.

Podle něj se Brožová odvolává na zhoršující se zrak, skoro až slepotu. Soudce Braun připustil, že pokud tomu tak ve skutečnosti je, tak by Polednová do vězení jít opravdu nemusela.

Jak již deník Aktuálně.cz informoval, Polednová si sice podala žádost o odklad výkonu trestu na začátku října, ale nedoložila ji řádnou zdravotní dokumentací, a soudce tak nemohl rozhodnout. Lékařskou zprávu dodala na výzvu soudce až dodatečně.

Dovolává se na Vaše

Polednová si také podala dovolání k Nejvyššímu soudu, které má deník Aktuálně.cz exkluzivně k dispozici. V něm mimo jiné píše, že soudy v jejím případě rozhodovaly nezákonně.

Karel Vaš v roce 2002
Karel Vaš v roce 2002 | Foto: pametnaroda.cz

Poukazuje přitom na případ vojenského prokurátora Karla Vaše, který byl souzen za vraždu generála Heliodora Píky. V jeho případě v roce 2002 pražský vrchní soud rozhodl, že vražda je promlčená. To následně potvrdil i Nejvyšší soud.

V případě Brožové ale soud rozhodl jinak: za vraždu nakonec dostala šest let.

Ústavní stížnost

Polednová v dovolání také píše, že je rozhodnuta podat ústavní stížnost, pokud soud negativně rozhodne o jejím dovolání.

"Domnívám se, že ještě předtím, než případně podám ústavní stížnost, je nutno vyčerpat veškeré procesní prostředky, které jsou mi zákonem poskytnuté k mojí ochraně. Musím tedy podat rovněž dovolání - třebaže již jednou Nejvyšší soud rozhodl v můj neprospěch," píše exprokurátorka.

 

Právě se děje

Další zprávy