Češi zadrželi masového vraha-čističe ze Slovenska

Jakub Filo, Aktuálně.sk a Redakce DOM
27. 10. 2008 20:50
Kriminalisté mu připisují vraždu policisty Remiáše

* Doplněno vyjádření slovenských úřadů * Rozšířeno o informace ze života Jozefa Roháče před rokem 1989

Bratislava - Při náhodné silniční kontrole zadrželi čeští policisté o víkendu masového vraha ze Slovenska. Jozef Roháč, známý také pod přezdívkou Potkan, podle slovenských médií fungoval v podsvětí jako "čistič".

Tamní policie Roháče viní například z vraždy bývalého policisty Róberta Remiáše, prokuratura však obvinění později stáhla.

Stíhán je i v Maďarsku. Kriminalisté po něm pátrali devět let.

"Nyní je podezřelý z vražd, zabití a držení výbušnin," řekla pro Aktuálně.cz pražská policejní mluvčí Iva Knolová.

Právě pomocí výbušnin měl zabíjet své oběti, když jim do aut nastražil nálože a na dálku je odpálil.

Náhodné odhalení

Policisté Roháče zatkli při rutinní kontrole. Měli podezření na alkohol, po testu mu bylo naměřeno jedno promile.

Hlídka následně objevila nesrovnalosti v dokladech a nastalo zhruba desetihodinové pátrání, koho před sebou vlastně mají. Podezření následně potvrdili slovenští kolegové, kteří zjistili, že předložené doklady nebyly nikdy úředně vydané.

"Přesto tu na ně žil šest až sedm let," uvedl mluvčí pražského policejního sboru Tomáš Hulán.

Vražda Remiáše

Jozef Roháč čelí na Slovensku obvinění, že spolu s Imrichem Oláhem zavraždil policistu Róberta Remiáše.

Remiáš byl spojkou někdejšího příslušníka Slovenské informační služby Oskara Fegyverese; muže, který se rozhodl promluvit k případu únosu syna prezidenta. Fegyveres v září 1995 vypověděl, že za únosem Michala Kováče mladšího stála tajná služba v čele s jejím tehdejším šéfem Ivanem Lexou.

Remiáš tyto informace předal.

O sedm měsíců později zyhnul v Bratislavě při výbuchu auto, v němž byl nainstalovaný nástražný výbušný systém. Podle Aktuálně.sk si vraždu měl objednat boss bratislavského podsvětí Miroslav Sýkora. Ten byl však v únoru 1997 zastřelen před bratislavským hotelem Holiday Inn.

V roce 2006 prokuratura stáhla v tomto případě veškerá obvinění - Jak vůči Roháčovi, tak vůči Oláhovi. Následně zastavila i stíhání Lexy.

Žádné neviňátko

Jméno Jozefa Roháče cituje slovenská agentura TASR ještě v souvislosti s vraždou dalšího údajného mafiána z Bratislavy Eduarda Diniče. Ten zahynul při výbuchu nástražného systému na Zlatých píscích.

Policisté mu připisují i vraždu šéfa východoslovenského podsvětí Holuba, který byl nejprve postřelen v bratislavském hotelu Danube. Pak ho "neznámý pachatel" dorazil během hospitalizace v nemocnici na bratislavských Kramároch.

Trestnou činnost vykazoval Roháč už v druhé polovině 80. let, kdy se snažil prostřílet přes železnou oponu do Rakouska.
Tehdy unesl náměstka ministra zdravotnictví ČSSR. Zastavily ho až na hranici speciální jednotky URNA.

Byl také jedním z aktérů vzpoury v leopoldovské věznici v roce 1990.

Maďaři pak tvrdí, že to byl právě on, kdo zabil bosse budapešťského podsvětí Tamása Borose.

Kam bude vydán?

Zatím není jasné, kde bude Roháč souzen. O vydání má zájem Slovensko i Maďarsko, kde mu hrozí doživotí. Na Slovensku pak 15 let vězení za vraždu a nedovolené ozbrojování.

Slováci nyní řeší, zda vůbec mají o vydání "Potkana" mít zájem. "Tato osoba už ve slovenské databázi hledaných osob nefiguruje," řekl pro Aktuálně.sk mluvčí policie Martin Korch.

"Ministerstvo spravedlnosti v současné době neeviduje žádný spis Jozefa Roháče a ani nikdy v minulosti neevidovala. Rezortu také dosud nebyla oficiálně předána informace, že byl zadržen," řekl pak mluvčí ministerstva spravedlnosti na Slovensku Michal Jurči.

Pokud tedy oficiálně není Roháč na Slovensku stíhán, těžko může Bratislava vydat mezinárodní zatykač a následně o vydání muže požádat.

 

Právě se děje

Další zprávy